«Αλησμόνητη εμπειρία η συμμετοχή μου στην Ολυμπιάδα Νέων της Κίνας»

prodanasΟ Αλέξης Προδανάς, 17 ετών, εκπροσώπησε πανάξια την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, που διεξήχθησαν στην Ναντζίνγκ της Κίνας από τις 16 ως τις 28 Αυγούστου 2014. Κατέκτησε την 7η θέση στο αγώνισμα της σφυροβολίας, φθάνοντας μία ανάσα μακριά από τα μετάλλια.

Ενθουσιασμένος από τη συμμετοχή του και πλούσιος σε εμπειρίες, ο Αλέξης, παράλληλα με την προετοιμασία του για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, συνεχίζει καθημερινά τις προπονήσεις προκειμένου να φτάσει ακόμα πιο ψηλά, και κατά την ενηλικίωσή του, έχοντας ζήσει ήδη όμως «το πραγματικό κλίμα των Ολυμπιακών Αγώνων, μιας και στην Ναντζίνηκ ήταν όλα τόσο καλά οργανωμένα και στην εντέλεια, που ένιωθες ότι ήσουν ένας επαγγελματίας, μεγάλος αθλητής», όπως περιγράφει στο chinaandgreece.

«Φανταστικές εγκαταστάσεις, λίμνες και πάρκα μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό, τεράστια εστιατόρια συνέθεταν το σκηνικό των δύο εβδομάδων που μείναμε εκεί. Έχω πάει κι άλλες 4 φορές στο εξωτερικό σε διεθνείς αγώνες, αλλά αυτή ήταν σίγουρα η καλύτερη από όλες τις απόψεις», εξηγεί. «Αποκόμισα πολλά κι από την 10807958_960174717329421_635429711_nεπαφή μου κυρίως με τους εθελοντές των Αγώνων, νεαρούς Κινέζους, οι οποίοι ήταν απίστευτα φιλικοί, με ρώταγαν πολλά για την Ελλάδα και για ελληνικές λέξεις. Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς μας θεωρούν το μοναδικό ισάξιο πολιτισμό με τον δικό τους», αναφέρει ο Αλέξης ενθουσιασμένος.

Πρωτόγνωρη εμπειρία αποτέλεσε για το νεαρό διακεκριμένο αθλητή και η γνωριμία του με την Ναντζίνγκ, καθώς πρόκειται για μια πολύ διαφορετική πόλη από όσες είχε δει μέχρι τώρα, «πολύ οργανωμένη και πεντακάθαρη. Εντυπωσιάστηκα με τον μεγάλο ναό που υπάρχει, τις χαρακτηριστικές σκεπές των σπιτιών και τους πολλούς δράκους που έβλεπα παντού», περιγράφει χαρακτηριστικά.

Αυτό που ξένισε λίγο τον Αλέξη Προδανά, ήταν το φαγητό, καθώς οι κινέζικες γεύσεις δεν του ήταν πολύ οικείες, η… διαφορετική αίσθηση του χιούμορ που έχουν οι Κινέζοι από την ελληνική, αλλά και τα παζάρια στην αγορά, που αν τα καταφέρνει κάποιος σε αυτό, μπορεί να αγοράσει πράγματα πάρα πολύ φθηνά!

«Θα επισκεφτώ ξανά την Κίνα σίγουρα, μακάρι να είναι σε αγώνες αλλά και ως τουρίστας, προκειμένου να μάθω πολλά περισσότερα για την παράδοσή τους, τον τρόπο ζωής τους αλλά και το… αυθεντικό φαγητό τους», καταλήγει ο νεαρός Ολυμπιονίκης.

Σωτήρης Σκουλούδης