Γνωριμία με τον κινεζικό πολιτισμό στην Κέρκυρα

Τo Moυσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα είναι το μοναδικό μουσείο στον ελληνικό χώρο, που εκθέτει αρχαιότητες των χωρών της Άπω Ανατολής με σημαντικότατη ανάμεσά τους την συλλογή των κινέζικων αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.  Η ύπαρξη του Μουσείου οφείλεται  στη δωρεά  του διπλωμάτη Γρηγορίου Μάνου (1850-1928). Ο Μάνος συγκρότησε στα χρόνια της διπλωματικής σταδιοδρομίας του και μετέπειτα (1890-1910) μία τεράστια συλλογή  με έργα της Άπω  Ανατολής, επηρεασμένος από το πάθος που διέκρινε την καλή κοινωνία της Ευρώπης στο δεύτερο μισό του 19ου αι. για την τέχνη αυτή. ( Ένα πάθος που αυτονόητα συμπίπτει με την εξάπλωση του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού). Στα 1919 δώρισε την συλλογή του στο ελληνικό Δημόσιο με τον όρο να στεγαστεί αυτή στο ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο της Αγγλοκρατίας ( 1814-1864) στην Κέρκυρα και ο ίδιος να είναι ο διευθυντής του Μουσείου.

Στα 1924 η συλλογή έφθασε στην Κέρκυρα και στα 1928 το Μουσείο Σινοιαπωνικής τέχνης εγκαινιάστηκε. Η συλλογή του Μάνου προσέλκυσε και άλλες συλλογές ασιατικής τέχνης με σημαντικότερες αυτές των Ν. Χατζηβασιλείου και Χ. Χιωτάκη , που άλλαξαν τον αυστηρά σινοιαπωνικό χαρακτήρα του Μουσείου , που μετονομάστηκε σε Μουσείο Ασιατικής Τέχνης καθώς πλέον περιλάμβανε και έργα από άλλες ασιατικές χώρες.

Σήμερα η κινέζικη συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει περίπου 3.500 αντικείμενα. Τα σημαντικότερα από αυτά  εκτίθενται στην ανατολική πτέρυγα του πρώτου ορόφου του Μουσείου ,που καλείται  πτέρυγα Γρ.Μάνου . Η σύγχρονη επανέκθεση της κινέζικης πτέρυγας ολοκληρώθηκε το 2005 με χρηματοδότηση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.  Στις επτά αίθουσες της πτέρυγας παρουσιάζεται ένα πανόραμα  της κινέζικης τέχνης από τον 12ο π.Χ.  μέχρι και τον 19ο μ.Χ. αιώνα. Εκτίθενται κεραμεική, πορσελάνες, έργα από ορείχαλκο ,γλυπτά , έργα από περίκλειστα σμάλτα , αντικείμενα από λάκα και ελεφαντόδοντο , μικροτεχνία , ζωγραφική και νομίσματα. Η έκθεση συνοδεύεται από πλούσιο εποπτικό και επεξηγηματικό υλικό καθώς και πολυμεσικές εφαρμογές.

Η σύγχρονη επανέκθεση των κινέζικων έργων  στοχεύει να  μυήσει  τον επισκέπτη στον κινέζικο πολιτισμό , έναν από τους αρχαιότερους του ανατολικού κόσμου. Η γνωριμία με τον  κινέζικο πολιτισμό –   όχι στη βάση της «εξωτικότητας» σε σχέση με τον δυτικό κόσμο –  αποκαλύπτει ένα πολυπρόσωπο ,σύνθετο και τεχνολογικά εξελιγμένο  κόσμο που δημιουργείται στα πλαίσια συγκεκριμένων και διαφορετικών κοινωνικών διεργασιών και φανερώνει την ανθρώπινη δημιουργικότητα σε όλο το εύρος και τις εκφάνσεις της. Μέσα  από αυτή  την γνωριμία  των  δύο διαφορετικών αλλά  πανάρχαιων  πολιτισμών θα καταστεί  δυνατή και  η σύσφιξη των δεσμών του ελληνικού και του κινέζικου λαού. Η επανέκθεση της κινέζικης συλλογής πλαισιώνεται από ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα ,που απευθύνονται τόσο στα σχολεία όσο και στο ευρύτερο κοινό.

Σήμερα, στο Μουσείο λειτουργεί περιοδική έκθεση  για την σύγχρονη κινέζικη πορσελάνη με τίτλο « Νέος δρόμος του Μεταξιού». Η έκθεση που διοργανώνεται με τη συνεργασία και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Σαγκάη θα διαρκέσει μέχρι 16 Μαΐου του 2015.

Λήδα Μεταλληνού