Η ελληνική δημιουργική οικονομία στην Κίνα

1395158_10152000108477013_1917401998_n (2)Δραστήριοι Έλληνες επιχειρηματίες διάφορων κλάδων διαβλέπουν τις τεράστιες ευκαιρίες αλλά και τις ολοένα βελτιούμενες ελληνοκινέζικες σχέσεις και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες επέκτασης των δραστηριοτήτων τους στη χώρα της Ασίας, περιγράφοντας με τα καλύτερα λόγια τις εμπειρίες αλλά και τη συνεργασία τους. Ένας τέτοιος Έλληνας είναι ο αρχιτέκτονας Βασίλης Μπαρτζώκας, ο οποίος δημιούργησε την πλατφόρμα προώθησης και δικτύωσης ανθρώπων από την δημιουργική οικονομία της Ελλάδας στις αγορές της Ασίας, την DESIGNLOBBY.ASIA.

To γραφείο ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 στο Βερολίνο και έκτοτε σε λιγότερο από 3 χρόνια έχει συμμετάσχει σε μερικές από τις σημαντικότερες εκθέσεις της Κίνας όπως την μεγαλύτερη εμπορική έκθεση στον κόσμο, την CANTON FAIR τον Απρίλιο του 2012, τον Οκτώβρη και τον Νοέμβριο του 2013 αλλά και το 2014, την έκθεση Beijing Design Week τον Σεπτέμβρη του 2014, την GUANGZHOU DESIGN WEEK τον Δεκέμβρη του 2013, την έκθεση SHANGHAI FURNITURE EXPO καθώς και την BUSINESS OF DESIGN WEEK στο Hong Kong.

«Είμαστε σαν τους ατζέντηδες των Star του Hollywood με την μόνη διαφορά ότι εμείς το κάνουμε για τους ανθρώπους από την δημιουργική οικονομία. Είμαστε μάνατζερ και φύλακες άγγελοί τους. Προσπαθούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ του δημιουργού και του επιχειρηματία/εταιρίας, να βρούμε ευκαιρίες και για τα δύο μέρη και να εξασφαλίσουμε μια σωστή ροή συνεργασίας. Πιστεύουμε ότι το καλό Design μπορεί να δώσει σημαντικές υπεραξίες και οφέλη στις εταιρίες και τα προϊόντα», εξηγεί ο Βασίλης Μπαρτζώκας στο chinaandgreece. BARTZOKAS lowBW (2)

«Εκπροσωπούμε διεθνώς βραβευμένους δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό από τους χώρους του Branding και της Επικοινωνίας, της Γραφιστικής, του Βιομηχανικού Σχεδιασμού, του Motion Design, της Φωτογραφίας, της Αρχιτεκτονικής και του Interior Design, του Web Design κλπ. Ανάμεσα στα ονόματα που μας εμπιστεύονται είναι σημαντικοί δημιουργοί από την Ελλάδα όπως οι Beetroot οι οποίοι έχουν κάνει δουλειές για την Microsoft & Google, διεθνώς ενώ βραβεύτηκαν το 2011 ώς το καλύτερο γραφείο στον κόσμο  με το Οscar των Bραβείων για εταιρίες επικοινωνίας το RED DOT AGENCY OF THE YEAR AWARD, οι Designer United οι οποίοι έχουν κάνει δουλειές για το brand Beatles, την VOLVO και το VOLVO OCEAN RACE, την K2 Design που είναι υπεύθυνη για την εικόνα της εταιρίας KORRES, την Red Design Consultants η οποία δημιούργησε το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το γραφείο motion design ΝΟΜΙΝΤ που έχει πελάτες εταιρείες όπως η GOOGLE, η FANTA, η COCA COLA, και η CARDBURRY , τα αρχιτεκτονικά γραφεία Divercity Architects & K-Studio, φωτογράφους όπως είναι ο Δημήτρης Πούπαλος και άλλους».

Γιατί επιλέξατε την Κίνα ως πεδίο ανοίγματος των επιχειρηματικών σας δραστηριοτήτων;

Η Κίνα είναι μία πολύ μεγάλη αγορά η οποία έχει μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και θα συνεχίσει να έχει τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια. Βλέπουμε ότι η Ευρώπη έχει αρχίσει να έχει προβλήματα, το ίδιο και η Αμερική. Αυτή την στιγμή οι Κινέζοι θέλουν να επενδύσουν στην καινοτομία, στην δημιουργικότητα και τον σχεδιασμό (design + innovation), καθώς από εργοστάσιο του κόσμου θέλουν να γίνουν ο ηγέτης του κόσμου, που θα δημιουργούν προϊόντα και θα επωφελούνται οι ίδιοι τις όποιες υπεραξίες.  Θέλουν να σταματήσουν να αναπαράγουν ή να αντιγράφουν επιτυχημένα σχεδιαστικά προϊόντα και να δημιουργήσουν τις δικές τους επιτυχημένες σειρές και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Έχουν ξεκινήσει να επενδύουν εδώ και μία πενταετία δημιουργώντας πάρκα καινοτομίας και εκμεταλλεύονται τα πιο λαμπρά τους μυαλά, τα οποία έχουν σπουδάσει σε μεγάλα δυτικά πανεπιστήμια.

Παράλληλα είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να εκμεταλλευθούν τους διεθνείς guru του χώρου προκειμένου να οργανωθούν σωστά. Ένα ακόμα στοιχείο είναι ότι θαυμάζουν πολύ τον ελληνικό πολιτισμό και τον σέβονται και ίσως η Κίνα είναι η χώρα όπου έχουμε το καλύτερο brand name, χωρίς βέβαια να το έχουμε εκμεταλλευθεί ως συνήθως όπως πρέπει.  Άρα πάμε σε μία χώρα η οποία αναπτύσσεται γοργά, έχει μία τεράστια μεσαία τάξη η οποία αρχίζει να θέλει να έχει ωραία γραφεία, όμορφη εταιρική επικοινωνία για να στηρίξει τις εξαγωγές της ή για να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό της.

Θέλουν να δημιουργήσουν νέα προϊόντα που θα τα εξάγουν σε όλο τον κόσμο, και γενικά ώς αναπτυσσόμενη κοινωνία έχουν ανάγκη από υπηρεσίες που εμείς μπορούμε να τους προσφέρουμε είτε απευθείας είτε μέσα από συνεργασίες με Κινεζικούς ομίλους.

Αρχιτέκτονες που συνεργάζονται με αυτή την πλατφόρμα έχουν βραβευθεί στο Space Design Awards Idea Tops. Που οφείλεται αυτή η επιτυχία;

Πρόσφατα βραβεύτηκαν τα γραφεία των Mηνά Κοσμίδη και των Zege Architects. Η βράβευση οφείλεται αποκλειστικά στις ικανότητές τους και στην δυναμική που έχει το έργο τους διεθνώς γιατί μιλάμε για διεθνή βραβεία καθώς στον ίδιο διαγωνισμό συμμετείχαν σημαντικά γραφεία από όλο τον κόσμο όπως ATELIERS JEAN NOUVEL (Γαλλία), FUKSAS(Ιταλία), HENN(Γερμανία), LIKE(Πορτογαλία), ERPICUM (Βέλγιο) και άλλα.

Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με την εταιρία Shenzhen Horn Company, για τον σχεδιασμό Headset & Speaker set για το Xbox.

H συνεργάτις μας στο Shenzhen κυρία Anqi Jin Bouloukos, μας έφερε σε επαφή με αυτή την εταιρία η οποία  συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες εταιρίες στην Κίνα, με κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 100 εκατ. δολλάρια, 2.500 άτομα προσωπικό και πωλήσεις σε όλο τον κόσμο και πελάτες μεγάλα διεθνή ονόματα συμπεριλαμβανομένου και της Microsoft και XBOX. Μας ζητήθηκε λοιπόν να σχεδιάσουμε τα νέα gaming ακουστικά κάτι το οποίο αναλάβαμε και αναθέσαμε στον σχεδιαστή Erjon Hatilari. Eίμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτή την συνεργασία
Πρόσφατα υπογράφηκαν συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας από το Hangzhou Design Week και το Hangzhou Architecture & Design Association με τα αρχιτεκτονικά γραφεία των A&M ARCHITECTS & ZEGE ARCHITECTS καθώς επίσης και με την πλατφόρμα DESIGNLOBBY.ASIA το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και το Ελληνοκινεζικό Κέντρο Επιχειρηματικότητας καθώς και με το περιοδικό ARCHISEARCH.gr. Επίσης πριν λίγο καιρό σε ένα αντίστοιχο event  η Ένωση Αρχιτεκτόνων του Shenzhen και η Διοργάνωση IDEA TOPS επίσης υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με το DESIGNLOBBY.ASIA.  Ποιες προοπτικές ανοίγονται με αυτές τις συμφωνίες;  

Eίναι ενδιαφέρον το ότι πλέον έρχονται σημαντικοί φορείς από την Κίνα στην Ελλάδα για να επικοινωνήσουν το έργο τους, να προωθήσουν στην Ελλάδα συνεργασίες με εταιρίες και Designers από την Κίνα οι οποίοι ενδιαφέρονται για το Ευρωπαϊκό Design και να υλοποιήσουν έργα από κοινού. Το DESIGNLOBBY.ASIA οργανώνει ειδικά workshops, παρουσιάσεις και αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις για τις αποστολές από την Κίνα ενώ ήδη ως επιστέγασμα αυτών των συμφωνιών είναι η ανάληψη έργων από κοινού στην Κίνα από ελληνικά και κινεζικά γραφεία. Ήδη τα γραφεία A&M Architects και MINAS KOSMIDIS Architecture in concept εργάζονται σε project μικρής και μεγάλης κλίμακας.

Υπάρχει ενδιαφέρον για το ελληνικό design; Αποτελεί το όνομα «Ελλάδα» όντως ένα brand name για την Κίνα;

Oι Κινέζοι λατρεύουν τον ελληνικό πολιτισμό, την αρχαία ιστορία μας  και τους Έλληνες και το brand name είναι πολύ δυνατό. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ θετικό για τις μεταξύ μας συνεργασίες, χωρίς όμως να είναι από μόνο του αρκετό.

Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν προκειμένου να προωθηθεί αυτή η σχέση;

Πιστεύω ότι ήδη οι σχέσεις μας με την Κίνα είναι ήδη πολύ κοντινές καθώς μας συνδέει κοινή αρχαία ιστορία και πλούσιος πολιτισμός. Ελληνικές και κινεζικές αποστολές ταξιδεύουν και στις δύο χώρες, ενώ πρόσφατα συστάθηκε και το Ελληνο Κινεζικό Κέντρο Επιχειρηματικότητας το οποίο κάνει σημαντική δουλειά με την πρόεδρό του κυρία Αφροδίτη Μπλέτα. Επίσης, ιδιωτικές πρωτοβουλίες όπως η δική μας προσπαθούν να καλλιεργούν την σχέση μεταξύ των δύο χωρών και την συνεργασία. Επίσης θα ήθελα να σημειώσω ότι γίνεται σημαντική δουλειά από τις πρεσβείες με λιγοστούς πόρους και θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια για την υποστήριξή του τον πρόξενό μας στο Guangzhou κύριο Κώστα Κακκιούση για την βοήθεια που μας παρείχε και την υποστήριξή του σε όλες μας τις δράσεις.

Σωτήρης Σκουλούδης