Η εμπιστοσύνη της Κίνας στην ελληνική ναυτιλία

Γιώργος Ξηραδάκης

Γιώργος Ξηραδάκης

Ο Γιώργος Ξηραδάκης είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρίας XRTC, η οποία εκπροσωπεί ξένες τράπεζες που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν την ελληνική ναυτιλία και παράλληλα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη για ναυτιλιακά θέματα σε οργανισμούς και κράτη. Είναι ο μοναδικός μη Κινέζος σύμβουλος της China Development Bank, γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο, αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη της Κίνας προς την ελληνική ναυτιλία. Εμπιστοσύνη η οποία αποδεικνύεται έμπρακτα, χάρη στην πολύτιμη στήριξη του κλάδου από τις κινεζικές τράπεζες, πάνω στο ξέσπασμα της κρίσης και των αναγκών που δημιουργήθηκαν.

«Από το 1999 έως το 2008 δουλεύαμε με τη γαλλική αγορά, αλλά από τότε διαβλέψαμε το άνοιγμα από την πλευρά της Κίνας και αναπτύξαμε τις σχέσεις μας με την China Development Bank, που ανήκει στο κράτος. Ουσιαστικά είναι η πιο ισχυρή τράπεζα που εφαρμόζει τη στρατηγική της ίδιας της κυβέρνησης», εξηγεί ο Γιώργος Ξηραδάκης στο chinaandgreece.com, σημειώνοντας ότι πέραν της στήριξης της ναυτιλίας από την Κίνα, η χώρα μας μπορεί να επωφεληθεί σε τεράστιο βαθμό κι από την επένδυση της COSCO.

Κύριε Ξηραδάκη, που έγκειται η στήριξη της ελληνικής ναυτιλίας από την κινεζική πλευρά;

Ένας από τους πυλώνες που κρατάει κοντά την Κίνα και την Ελλάδα είναι η ναυτιλία και πρόσφατα διαφάνηκε η ανάγκη χρηματοδότησης του κλάδου αυτού. H βοήθεια ξεκίνησε με τη σύναψη δανείου ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το 2010, και όπως ανακοίνωσε ο τότε πρωθυπουργός της Κίνας, δόθηκε ως μορφή ανταπόδοσης των ευεργετημάτων που έχει προσφέρει η ελληνική ναυτιλία στην Κίνα, όπως είναι οι πολλές παραγγελίες πλοίων αλλά και η ανάπτυξη των κινεζικών ναυπηγείων, κι έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει έναν χρηματοδοτικό μηχανισμό μέσω του οποίου οι τράπεζες της Κίνας θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική ναυτιλία. Αυτό το fund ήταν το έναυσμα για να μπουν στο «παιχνίδι» κι άλλες τράπεζες, ακόμα πιο ενεργές. Οι βασικοί «παίκτες» είναι οι China Development Bank, China Export-Import Bank και Bank of China, αλλά και πολλές άλλες εταιρείες που ασχολούνται με το leasing πλοίων. Στον τομέα αυτόν έχουμε μια έξαρση τα τελευταία 5 χρόνια, γιατί τότε έγινε το άνοιγμα των κινεζικών τραπεζών και διέβλεψε η κινεζική κυβέρνηση ότι έχει μεγάλη σημασία για την ίδια η στήριξη των ελλήνων εφοπλιστών.

Λόγω της κρίσης του 2008 η κατάσταση έγινε πολύ δύσκολη και καθώς αποσύρθηκε η βοήθεια από τις δυτικές χώρες που λάμβανε η Ελλάδα, αυτή η απόφαση λήφθηκε την κατάλληλη στιγμή κι έδωσε άλλη δυναμική στην ελληνική ναυτιλία. Τα ελληνικά πλοία υπό ναυπήγηση τότε στοίχιζαν 17 δισεκατομμύρια. Έχουν ήδη καταναλωθεί τα 2 δισεκατομμύρια από το δάνειο και δεν έχει δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Δυστυχώς δεν έχουμε όμως επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ενώ με τη νέα κυβέρνηση της Κίνας υπήρχαν πολλές μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα να παγώσουν κάποιες εξελίξεις.

Τον Ιανουάριο όμως ο νέος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Κίνα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι των εξωτερικών επενδύσεων και από ότι αντιλήφθηκα από το πρόσφατο ταξίδι μου στην Κίνα, οι τράπεζες τους επαναδραστηριοποιούνται και θα επιδιώξουν μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στην ελληνική αγορά.Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονίσουμε πόσο σημαντική είναι και η ταύτιση που έδειξε η κινεζική πλευρά με το παγκοσμιοποιημένο πρόσωπο της ελληνικής ναυτιλίας, ώστε να εξελιχθούν και οι ίδιες οι κινεζικές τράπεζες.

xiradakis

Γιώργος Ξηραδάκης

Από τον εμπειρία σας, πώς κρίνετε την κατάσταση στην ελληνική ναυτιλία στο πλαίσιο της βοήθειας που λαμβάνει και από την Κίνα, αλλά και με τις εξελίξεις που υπάρχουν σχετικά με την επένδυση της COSCO στον ΟΛΠ;

Για τη ναυτιλία γενικότερα είναι μια περίοδος μεγάλης κρίσης και οι Έλληνες προσπαθούν να αρπάξουν τις όποιες ευκαιρίες υπάρχουν στον χώρο. Τα τελευταία 5 χρόνια δεν υπάρχει κερδοφορία, βέβαια η αγορά των δεξαμενοπλοίων ανεβαίνει τους τελευταίους μήνες, εν αντιθέσει με τη μεταφορά του ξηρού φορτίου που ταλαιπωρείται πάρα πολύ και βρίσκεται σε βαθιά κρίση, καθώς υπάρχει υπερχωρητικότητα λόγω των πολλών πλοίων που ναυπηγήθηκαν πρόσφατα, λόγω των καθυστερήσεων στην απόδοση των παραγγελιών που έγιναν από το 2008 και μετά. Δηλαδή διαθέτουμε περισσότερα πλοία από τις ανάγκες που έχει το παγκόσμιο εμπόριο.Το ευχάριστο είναι ότι έχουν σταματήσει οι παραγγελίες κι έτσι δεν θα διογκωθεί το πρόβλημα και παράλληλα έχουμε μια σταθεροποίηση στην ανάπτυξη της ζήτησης, περίπου στο 3,5%. Διαβλέπω ότι η αγορά θα κινηθεί σε μια κερδοφόρο λειτουργία, αν δεν υπάρξει κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη, όπως είναι ο γεωπολιτικός παράγοντας.

Το εγχείρημα της Cosco είναι το μοναδικό μεγάλο έργο που επετεύχθη μέσω διεθνών επενδύσεων – δεν έχουμε να επιδείξουμε άλλες μεγάλες επενδύσεις τέτοιου μεγέθους. Κατά τη γνώμη μου αλλάζει τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα και δημιουργείται ένας «σταθμός». Όσο σημαντικές είναι οι αρχαιότητες μας ως πηγή εσόδων, άλλο τόσο σημαντικό είναι ότι ο Κινέζος πρωθυπουργός μιλώντας πέρσι είπε ότι η Κίνα επέλεξε την Ελλάδα σαν πύλη εσόδου των προϊόντων της στην Ευρώπη.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αναπτυχθούν τεράστια έσοδα για το ελληνικό κράτος, αν ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές επενδύσεις, δηλαδή αν αναπτυχθούν παράλληλα και οι σιδηροδρομικές γραμμές προς την Ευρώπη, όπως και κινεζικές και ευρωπαϊκές βιομηχανίες που θα δημιουργήσουν κέντρα συναρμολόγησης και προώθησης στη χώρα μας, γεγονός που θα δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα μας βοηθήσει να λύσουμε το οικονομικό μας πρόβλημα. Θα μπορούσε να γίνει διάχυση αυτών των βιομηχανικών κέντρων σε όλη τη χώρα προκειμένου να γίνει διασπορά και να ωφεληθεί όλη η χώρα. Ευχή όλων είναι αυτές οι συνεργασίες να πραγματοποιηθούν και σε πολλούς άλλους τομείς.

Ποια είναι η εντύπωσή σας από τα δεκάδες ταξίδια που έχετε πραγματοποιήσει στην Κίνα τα τελευταία χρόνια;

Η Κίνα είναι ο νέος κόσμος της εποχής μας και το εντυπωσιακότερο είναι ο τρόπος που εξελίσσεται. Όταν πας στην Κίνα και γυρνάς στην Ευρώπη, λες πήγα και είδα το νέο κόσμο – ότι συνέβαινε και τη δεκαετία του 1950, όταν κάποιος πήγαινε στις ΗΠΑ. Το πλέον εντυπωσιακό είναι το πώς η στρατηγική συνδυάζεται με την εκτέλεση των έργων. Κάθε χρόνο αν πηγαίνεις, βλέπεις κάθε φορά διαφορετικά πράγματα, που σχεδιάζονται οργανωμένα και με γνώμονα την ανάπτυξη του ίδιου του λαού. Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις έγιναν προκειμένου να αποτραπεί η έκρηξη «φούσκας» στην οικονομία της, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία και σε τεράστιους ρυθμούς την τελευταία δεκαετία – κι αυτό φαίνεται και στην καθημερινότητα των πολιτών, με τη σταδιακή δημιουργία της μεσαίας τάξης.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όταν οι Κινέζοι θέλουν να συνάψουν συμφωνίες, αγκαλιάζουν τη στρατηγική «win-win», δηλαδή θέλουν και οι ίδιοι να κερδίζουν και ο συναλλασσόμενος τους, και πάντα ελέγχουν για να δουν αν κερδίζει ο συναλλασσόμενος και είναι κάτι που τους απασχολεί. Αυτή η κουλτούρα είναι λίγο ξένη για τον δυτικό κόσμο… Αυτό με συνεπήρε πολύ. Και δεν είναι στη θεωρία, αλλά και στην πράξη και νομίζω ότι στο τέλος έτσι θα καταλήξουμε όλοι…Η Ελλάδα βρίσκεται στην ευτυχή συγκυρία να είναι ένας πραγματικός φίλος της μεγαλύτερης αναπτυσσόμενης οικονομίας του πλανήτη και πρέπει αυτό να το εκμεταλλευθεί με σκοπό να παροτρύνει τις κινεζικές επενδύσεις στη χώρα μας, ώστε να βοηθηθεί κι η ίδια. Για να μπορέσει να γίνει αυτό υπάρχουν δυο μαγικές λέξεις: να είμαστε σοβαροί και αποτελεσματικοί.

Σωτήρης Σκουλούδης