Ο Κωνσταντίνος Γιαννίδης, Πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, μιλώντας στο chinaandgreece συμβουλεύει τους επίδοξους επενδυτές ή επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα ή τους εισαγωγείς κινεζικών προϊόντων, να ενημερώνονται τακτικά προκειμένου να αποφεύγονται οι «κακοτοπιές» στις εταιρικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο το οποίο ιδρύθηκε και λειτουργεί με Προεδρικό Διάταγμα από το 1995 αποτελεί το εφαλτήριο για αυτή την πληροφόρηση. Παράλληλα, μετά την τεράστια επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, ο κ. Γιαννίδης διαβλέπει ακόμη περαιτέρω εξέλιξη και βελτίωση των σινοελληνικών σχέσεων, καθώς και τη μελλοντική επίλυση χρόνιων εμποδίων…
Κύριε Γιαννίδη, ποιες υπηρεσίες προσφέρει το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο στα μέλη του;
Το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο ιδρύθηκε το 1995 με Προεδρικό Διάταγμα και είναι ο μόνος εξειδικευμένος θεσμικός ιδιωτικός φορέας Ελλάδας-Κίνας. Σκοποί του είναι η προώθηση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων, οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς και οι επενδύσεις ελληνικών εταιρειών στην Κίνα, με την παράλληλη προστασία των Ελλήνων εμπόρων σε τυχόν αστοχίες με κινέζικα προϊόντα στη χώρα μας, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μπορεί να τύχει μια εταιρεία να είναι «μαϊμού» ή να βρίσκεται στη μαύρη λίστα των κινεζικών επιμελητηρίων, με τα οποία εμείς έχουμε συνεργασία.
Γενικά όμως, δεν είναι εύκολο για ένα φυσικό πρόσωπο ή μια μικρή σχετικά εταιρία να εξάγει στην Κίνα. Χρειάζονται πάρα πολλά πιστοποιητικά, να παράγονται μεγάλες ποσότητες. Η λύση εδώ είναι να ενωθούν κάποιες μικρότερες μονάδες, κάτι το οποίο δεν γίνεται δυστυχώς στη χώρα μας και το οποίο θα ήταν πολύ επωφελές για όλους. Θετικό είναι το γεγονός ότι έχουν γίνει πιο άμεσες οι αμοιβαίες διαδικασίες πιστοποίησης προϊόντων, από εξειδικευμένες εταιρίες, και στις δύο χώρες.
Αντίστοιχες δράσεις από το Επιμελητήριο γίνονται για όλους τους τομείς, που αφορούν στις σινοελληνικές σχέσεις, όπως είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία.
Ποιες εταιρείες μπορούν να γίνουν μέλη σας και ποιες είναι οι πρώτες συμβουλές που τους παρέχετε;
Μέλη μας μπορούν να γίνουν εταιρίες όλων των τύπων, όπως και άλλα επιμελητήρια. Μια εταιρεία που ασχολείται με την Κίνα ή σκοπεύει να ασχοληθεί και δεν έχει επιβαρυμένο μητρώο, τότε πληρώνει μια πολύ χαμηλή ετήσια συνδρομή και γίνεται μέλος μας.
Εμείς, πριν από τη δραστηριοποίηση οποιουδήποτε στην Κίνα, συνιστούμε να επιδεικνύεται πρωτίστως εμπιστοσύνη στους θεσμικούς φορείς και στην καθοδήγησή τους, ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες εκπλήξεις. Η κινέζικη αγορά είναι προκλητική και γεμάτη ευκαιρίες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χρειάζεται προσοχή.
Όταν κάποιο μέλος θέλει εύρεση εταιρειών από Κίνα, του βρίσκουμε εμείς και τον βοηθάμε σε όλη τη διάρκεια της επικοινωνίας του. Συνεργαζόμαστε και με εταιρείες συμβουλευτικές που κάνουν έρευνες αγοράς και για πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες. Για τις υπηρεσίες αυτές δεν χρεώνουμε, πλην περιπτώσεων πολύ συχνής και εστιασμένης έρευνας που μπορεί να απαιτούν μέλη μας από εμάς.
Το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο παρέχει επιπλέον συμβουλές για το πώς να αποφεύγονται τα «στραβοπατήματα» στις συνεργασίες. Και για αυτό θα πρέπει ο Έλληνας να γνωρίζει τη νοοτροπία των Κινέζων, που είναι πολύ διαφορετική από τους άλλους λαούς. Για παράδειγμα, θεωρείται αγένεια για τους Κινέζους αν δώσετε την κάρτα σας με το ένα χέρι, χωρίς να τον κοιτάτε, μάλιστα. Επίσης, κατά τη διάρκεια συνομιλιών, ένας Κινέζος μπορεί να χαμογελάει και να σας κοιτάει, αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνεί όμως –απλά είναι ευγενικοί. Τα χρώματα των δώρων, το είδος των δώρων που τους προσφέρονται, είναι ένα ζήτημα επίσης. Εμείς συχνά παρουσιάζουμε στα μέλη μας πώς να συμπεριφέρονται επιχειρηματικά απέναντί τους. Ας μην ξεχνάμε και το πρόβλημα που υπάρχει και με τη γλώσσα, μιας και οι Κινέζοι σπάνια μιλάνε καλά αγγλικά. Για αυτό και οι εταιρικές επικοινωνίες γίνονται πάντα γραπτά.
Το πιο σημαντικό, ειδικά στο ξεκίνημα μιας σχέσης, είναι να βρεθούν καλοί συνεργάτες. Τα ταξίδια στην Κίνα είναι απαραίτητα, γιατί είναι σημαντική η προσωπική επαφή, και την επιδιώκουν και οι Κινέζοι. Όταν όμως καλλιεργείται η εμπιστοσύνη σε μια μακροχρόνια σχέση με τους Κινέζους, τότε μπορεί κι ένας λόγος να αρκεί για να εξελίσσεται η συνεργασία.
Θεωρείτε ότι η επένδυση της Cosco στον ΟΛΠ μας καθιστά σταθερά στρατηγικούς εταίρους της Κίνας και ποια είναι τα οφέλη αυτής της συμφωνίας;
Είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει και ναι, μας καθιστά σταθερά εταίρους τους, γιατί πρόκειται για επένδυση σε γη, σε έδαφος, που δεν αλλάζει όπως οι επενδύσεις π.χ. σε ομόλογα. Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο ΟΛΠ αποκόμισε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και παραχώρησε την Τρίτη προβλήτα για 30 χρόνια, όπου θα γίνουν επιπλέον επενδύσεις και κατασκευές αξίας 300 περίπου εκατομμυρίων.
Με τη συμφωνία αυτή μπαίνουν οι βάσεις για τη δυνατότητα παραλαβής περισσότερων containers στη χώρα μας, ώστε ο Πειραιάς να γίνει στο μέλλον το πρώτο λιμάνι στην Ευρώπη στη μεταφορά. Ήδη άλλωστε αποτελεί την πύλη εισόδου για πολλά προϊόντα από την Ασία.
Τα προϊόντα, πλέον μεταφέρονται πιο γρήγορα από την Ασία – κερδίζονται 5 ημέρες από το αν χρησιμοποιούταν η διώρυγα του Σουέζ, ενώ πέφτει και το κόστος της μεταφοράς κατά 35%. Θεωρώ ότι οι Κινέζοι, επενδύοντας στον ΟΛΠ φάνηκαν πιο έξυπνοι από τις ευρωπαϊκές εταιρείες στα containers, οι οποίες δεν είδαν τη μεγάλη αλλαγή στον χάρτη της μεταφοράς εμπορευμάτων, αφού μειώθηκαν οι μεταφορές από τη Λατινική Αμερική και οι μεγάλες ποσότητες έρχονται πλέον από την Ασία.
Σημειώστε επίσης ότι αν δεν είχε γίνει η επένδυση της Cosco, λόγω της κρίσης θα είχαν κλείσει δεκάδες εταιρείες. Και το εξηγώ: Πριν από την Cosco οι εταιρείες υποχρεούνταν να κρατούν στοκ στα εμπορεύματά τους 2 και 3 μήνες, καθώς με τις απεργίες τα πλοία προτιμούσαν άλλα κοντινά λιμάνια. Έτσι, οι εταιρείες χρειάζονταν περισσότερες πρώτες ύλες και στοκ ασφαλείας. Με την Cosco αυτός ο χρόνος αναμονής πέφτει στις 10 μέρες και δεν χρειάζεται πια να δεσμεύουν οι εταιρείες πόρους και χρήματα. Σκεφτείτε ότι σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν έδιναν χρήματα, τότε θα δημιουργούνταν μεγάλο πρόβλημα σε όλη την οικονομική αλυσίδα.
Σε ποιους άλλους τομείς διαβλέπετε βελτίωση των σχέσεων και των συνεργασιών;
Στη ναυτιλία φυσικά, κάτι που τονίστηκε στις αμοιβαίες επισκέψεις των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Οι Κινέζοι έδωσαν 5 δις δάνεια στην ελληνική ναυτιλία, προκειμένου να ναυπηγήσουν πλοία στην Κίνα. Αυτή ήταν πολύ μεγάλη στήριξη στους έλληνες εφοπλιστές.
Όσον αφορά στον τουρισμό, θα πρέπει να εξελιχθούν οι διαδικασίες καθώς παραμένουν δύσκολες, αφού οι Κινέζοι ακόμη πρέπει να περνούν από συνέντευξη από τα προξενεία μας για να λάβουν τη βίζα. Φανταστείτε τι καθυστερήσεις όμως προκύπτουν έτσι και ίσως δεν αυξάνεται το τουριστικό ρεύμα, αφού στην αχανή Κίνα η Ελλάδα διαθέτει τρία μόνο προξενεία. Γίνονται ενέργειες για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση –δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι νέο, αρκεί να δούμε τι κάνουν οι Ιταλοί και οι Αυστριακοί.
Κάθε χρόνο το σύστημα βελτιώνεται όμως, αλλά πρέπει να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα.
Ας μην ξεχνάμε, ότι ο μέσος Κινέζος τουρίστας ξοδεύει 600 με 800 ευρώ στη χώρα μας ενώ αγοράζουν συχνά διεθνή brands, λόγω των καλύτερων τιμών και της επιστροφής φόρου. Επίσης, στηρίζουν και ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό μας και επισκέπτονται ομαδικά τα μουσεία μας.
Ενδιαφέρον υπάρχει και στο real estate, αφού ήδη περίπου 180 αγορές έχουν γίνει σε ακίνητα, από Κινέζους στη χώρα μας. Θα υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν δεν υπήρχε η έντονη γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις των υπουργικών αποφάσεων γενικότερα για τα ακίνητα, όπως και οι συνεχείς μεταβολές στη φορολόγηση.
Ας γνωρίζει ο κόσμος ότι συνέχεια γίνονται βήματα εξέλιξης και βελτίωσης της σχέσης μας, αν και οι προεκλογικές διαδικασίες και η αβεβαιότητα, δημιουργούν ένα… μούδιασμα και καθυστερήσεις.
Δουλεύουμε για την ανάπτυξη και την έξοδο της ελληνικής Οικονομίας από το τούνελ της κρίσης και στην προσπάθεια αυτή χρειαζόμαστε τις ξένες επενδύσεις αλλά χρειαζόμαστε και ελληνική παραγωγή, για να μπορούμε και να έχουμε για να εξάγουμε.
Σωτήρης Σκουλούδης