Το περιεχόμενο των συζητήσεων Δραγασάκη στην Κίνα

Ka Mai and Ioannis Dragasakis

Ka Mai and Ioannis Dragasakis

Μία περίπου βδομάδα έχει περάσει από την επιστροφή του Αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη από την Κίνα και πλέον Αθήνα και Πεκίνο εργάζονται για την περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών τους σχέσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δραγασάκης επισκέφθηκε το Πεκίνο ύστερα από πρόσκληση του Κινέζου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού κ. Μα Κάι. Ήταν η πρώτη απευθείαν επαφή των ανώτερων αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Κατά την επίσκεψη αυτή οι δύο αξιωματούχοι αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και τις οικονομικές συνεργασίες υπό ένα φιλικό και ειλικρινές κλίμα. Ενίσχυσαν, επίσης, την αμοιβαία κατανόηση και έβαλαν θεμέλιο για τις μελλοντικές πρακτικές συνεργασίες.

Η ελληνική πλευρά πρότεινε να συνασπίσουν οι δύο πλευρές ένα 3ετές Σχέδιο Δράσης το οποίο θα ενσωματώσει επίμερους πρωτοβουλίες για συνεργασίες σε πολλούς τομείς όπως: τα λιμάνια, η ναυπήγηση και η ναυπηγοεπισκευή, το η χρηματοπιστωτική, οι εφοδιασμοί και ο πολιτισμός. Η κινέζικη πλευρά το αξιολογεί και είναι πρόθυμη να εξειδικεύσει μαζί με την ελληνική πλευρά το Σχέδιο, ώστε να δημιουργήσουν μαζί τις ευνοϊκές συνθήκες για την τελική υπογραφή του  το συντομότερον δυνατόν.

Η κινέζικη πλευρά παρακολουθεί στενά την τοποθέτηση και συγκεκριμένη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και ευελπιστεί την συνέχιση της διαδικασίας διαγωνισμού η οποία ήδη περιμένει να ολοκληρωθεί. Επίσης, η ελληνική πλευρά καλωσορίζει την κινέζικη πλευρά να πάρει μέρος στην ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου και του αεροδρόμιου στο Καστέλλι. Μετά την επίσημη ανακοίνωση από την ελληνική πλευρά, οι κινέζικες επιχειρήσεις έχουν την πρόθεση να συνεργαστούν με την ελληνική πλευρά πάνω στη βάση της ισότητας και της αμοιβαίας επωφελείας. Η κινέζικη πλευρά τονίζει ότι η υλοποίηση περισσότερων συνεργασίων στο λιμάνι του Πειραιά θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη των Κινέζων επενδυτών να έλθουν στην Ελλάδα.

Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε την κινέζικη για την εξέλιξη των διαπραγμάτευσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και συζήτησε  την ενδεχόμενη συνεργασία στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η κινέζικη πλευρά επανέλαβε την υποστήριξή της προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και τόνισε ότι η Κίνα έχει ήδη αναλάβει πρακτικές δράσεις και θα συνεχίσει να παρακολουθεί την αγορά των ελληνικών ομολόγων.

Κατά την επίσκεψη οι δύο ηγέτες συμμετείχαν και στην τελετή έναρξης του Έτους Θαλάσσιας Συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας και αποφάσισαν να ενισχύσουν τις ανταλλαγές και συνεργασίες σε τομείς όπως η θαλάσσια οικονομία, η επιστήμη και η τεχνολογία, ο πολιτισμός, η προστασία του περιβάλλοντος, και η επιβολή του νόμου.