China Import Food Mall: Διερευνητικές ενέργειες προσέγγισης Ελλήνων επιχειρηματιών

Τη δυνατότητα επέκτασης των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων στην Κίνα, μέσω της ευκαιρίας που προσφέρεται με το China Import Food Mall αναζητούν δεκάδες Έλληνες, που παρακολουθήσαν την πρόσφατη παρουσίαση του νέου προγράμματος. Το ChinaandGreece σκιαγραφεί τις σκέψεις και τις προοπτικές που έχουν στο μυαλό τους για το πρόγραμμα η Πόπη Μουζιούρα, χημικός-αρωματοποιός που συνεργάζεται με την εταιρία Aromaesti και η Πωλίνα Μάντη ιδιοκτήτρια της εταιρείας «MADIS OLIO».

Ποιο είναι ακριβώς το αντικείμενο της επιχείρησής σας;

candleΠόπη Μουζιουρά: Το αντικείμενο της εταιρίας είναι αρώματα , αρωματικά χώρου , και καλλυντικά. Τα αρώματα αφορούν προϊόντα περιποίησης και αρωματισμού σώματος όπως κολόνιες, λάδια σώματος, γαλακτώματα σώματος, σειρά αρωματοθεραπείας με κυρίως τη χρήση αιθερίων ελαίων. Τα αρωματικά χώρου περιλαμβάνουν κεριά , reed diffusers.

Πωλίνα Μάντη: Η Madis Olio είναι μια νέα, με όραμα και μεγαλόπνοα σχέδια εταιρία συσκευασίας και εξαγωγής αγνού παρθένου ελαιόλαδου, άριστης ποιότητας. Έχει συσταθεί από την Κυρία Ντίνα Πόντικα και εμένα προσωπικά με αφορμή το ενδιαφέρον και των δύο για το συγκεκριμένο επιχειρηματικό τομέα που αμφότερες θεωρούμε ότι έχει ταχύς ρυθμούς ανάπτυξης και πολλές προοπτικές εξέλιξης. Μετά από oilεντεταμένη έρευνα, φροντίσαμε να βρούμε τους κατάλληλους και ικανότερους συνεργάτες για την υλοποίηση των στόχων μας.Έτσι αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με τον Συνεταιρισμός Δολιων Μεσσηνιακής Μάνης, εκ των οποίων προμηθευόμαστε την πρώτη ύλη, το ελαιόλαδο. Εφαλτήριο είναι για μας η άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης που αναλαμβάνουμε να συσκευάσουμέ, ώστε και η δική μας προσωπική δουλειά να ανταποκρίνεται σε αυτά τα standards και να πηγαίνει το προϊόν ένα βήμα πιο πέρα. Θεωρούμε εξίσου σημαντικά την ποιότητα, την προέλευση αλλά και την λεπτομέρεια στην παρουσίαση της δουλειάς που θέλουμε να συστήσουμε στον καταναλωτή. Το MadIs Οlio δεν είναι ένα ακόμα λάδι που με απλά χρηστικό ή συνοδευτικό χαρακτήρα, αλλά ένα απαραίτητο κομμάτι για το τέλειο τραπέζι.

Πώς σας προέκυψε η ιδέα να επεκτείνετε τις δραστηριότητές σας στην Κίνα;  

Πόπη Μουζιουρά:  Η Κίνα είναι μία τεράστια αγορά , με πολύ μεγάλο αριθμό πληθυσμού. Βέβαια κάποιο μικρό μέρος του πληθυσμού έχουν το ενδιαφέρον και την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ελληνικά προϊόντα, αλλά το μερίδιο αυτού του πληθυσμού είναι αρκετό για να φέρει τα κέρδη. Επίσης υπάρχει μία αγάπη των Κινέζων προς τους Έλληνες και κατ’ επέκταση στα ελληνικά προϊόντα.

Πωλίνα Μάντη: Όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε η Κίνα διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως λόγω και της στρατηγικής της θέσης στο χάρτη της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας, όσο και λόγω της πληθυσμιακά μεγάλη της αναλογία σε εν δυνάμει καταναλωτές. Από τα πρώτα στάδια κιόλας της εταιρίας μας ενδιαφερόμασταν για εξαγωγή του προϊόντος στο εξωτερικό καθώς θεωρούμε ότι και η ελληνική του ταυτότητα αλλά και η εξαιρετική του ποιότητα, μπορούν να γίνουν το εισιτήριο για μια εκτός συνόρων καταξίωση.

Ανάμεσα λοιπόν σε άλλες πιθανές επιλογές χωρών για εξαγωγή, καταλήξαμε σε αυτήν της Κίνας για τους προαναφερθέντες λόγους. Δεν θεωρούμε απλά, αντιθέτως γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε τέτοιου είδους προϊόντα και μάλιστα ελληνικής προέλευσης. Μια πολύ καλή επιβεβαίωση, είναι και το project της CIFM που αποδεικνύει της ζήτηση αυτή.

Θεωρείτε ότι για αυτού του τύπου τα προϊόντα, υπάρχει ζήτηση; Ποιες δυσκολίες στην πρόσβαση υπάρχουν;  

Πόπη Μουζιουρά:  Ναι θεωρώ ότι υπάρχει ζήτηση, σε κάποιο μερίδιο ανθρώπων όπως προανέφερα. Βέβαια τα προϊόντα θα έχουν ελληνικό χαρακτήρα : τα αρώματα θα έχουν ονόματα και μυρωδιές από την ελληνική φύση (π.χ. αγιόκλημα, γιασεμί, σύκο, κέδρο, έλατο, εσπεριδοειδή, ενώ τα καλλυντικά θα έχουν και συστατικά από την ελληνική φύση (π.χ. ελαιόλαδο). Η απόσταση από μόνη της αποτελεί μία μεγάλη δυσκολία πρόσβασης σε αυτή την αγορά. Και μόνη της αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα προώθησης των προϊόντων. Σε αυτή βέβαια προστίθενται και άλλοι παράγοντες όπως η γνώση της αγοραστικής συνήθειας των Κινέζων, η προτιμήσεις τους σε προϊόντα, συστατικά, υφές των προϊόντων , δράσεις των προϊόντων… Επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η νομοθεσία που ισχύει για τα αντίστοιχα προϊόντα στην Κίνα καθώς και τα χρήματα που απαιτούνται για τις πιστοποιήσεις.

Πωλίνα Μάντη: Καθώς είναι η πρώτη φορά που επιχειρούμε ένα άνοιγμα προς αυτή την αγορά, δε μπορούμε να έχουμε πλήρως ξεκάθαρη και αντικειμενική εικόνα για την ευκολία ή μη της εξαγωγής των προϊόντων στην Κίνα. Γνωρίζουμε από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες κυρίως ως προς το διαδικαστικό και γραφειοκρατικό κομμάτι, που όμως τώρα φαίνεται να αλλάζουν. Η Κίνα είναι μια αγορά αρκετά υψηλού ρίσκου αλλά και μια αγορά-πρόκληση στην οποία αν επιτύχεις επιχειρηματικά μπορεί να σου προσφέρει πολλά οφέλη και προοπτικές. Πιστεύω μας είναι άλλωστε ότι το ρίσκο σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να είναι αποτρεπτικός παράγοντας αφού η εσωστρέφεια και ο φόβος δεν οδήγησαν πότε πουθενά.

Σκέφτεστε να λάβετε μέρος στο CIFM;

Πόπη Μουζιουρά:  Ναι υπάρχει η σκέψη και η διάθεση για συμμετοχή , αλλά χρειάζεται προσεκτικές ενέργειες, συντονισμός και συνεργασία με όλες τις εταιρίες που θα συμμετέχουν. Ο στόχος είναι να πάμε ως ομάδα όπως πολύ σωστά τονίστηκε στην παρουσίαση που έγινε.

Πωλίνα Μάντη: Όταν οριστικοποιηθούν οι διεργασίες και το τελικό πλάνο για την υλοποίηση του project της CIFM, σκεφτόμαστε πολύ ισχυρά το ενδεχόμενο να συμμετάσχουμε και εμείς, καθώς το θεωρούμε ένα μεγάλο άνοιγμα στην αγορά της Κινάς όχι μόνο για το δικό μας προϊόν αλλά όλων των εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων.

Σωτήρης Σκουλούδης