Από τα μέσα Μαΐου πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Pallas Athena Grecotel Boutique έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Η Κίνα συναντά την Ελλάδα» της ζωγράφου Ιωάννας (Qinghua) Lin. H έκθεση που θα διαρκέσει ως τις 3 Ιουλίου διοργανώνεται από το Grecotel Pallas Athena και το Meet Culture διοργανώνουν κινεζική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο . Η Ιωάννα Lin γεννήθηκε το 1982 στην πόλη Quanzhou νότια της Κίνας όπου και μεγάλωσε. Τα τελευταία τρία χρόνια ζει στην Αθήνα. Η αφορμή για να έρθει στην Ελλάδα ήταν ο σύζυγος της , ναυτικός στο επάγγελμα. Η γνωριμία τους έγινε σε ένα ταξίδι του στην Κίνα. Η Ιωάννα εργάζεται παραδίδοντας μαθήματα ζωγραφικής. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Quangzhou και έχει παρακολουθήσει μαθήματα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέσα από τα έργα της αποθανατίζει την φωτεινή πλευρά της ζωής συνδυάζοντας δύο πολιτισμούς – το ελληνικό και το κινεζικό – αλλά και παραδόσεις. Η ζωγράφος ακολουθεί την τεχνική shuimo με μαύρο μελάνι αναπαριστώντας γυναίκες, τοπία, πουλιά και λουλούδια. Μέσα στους πίνακες αντικατοπτρίζονται τα συναισθήματά της που άλλοτε είναι χαρούμενα και άλλοτε σκυθρωπά. Ο στόχος της μέσα από τα έργα είναι η σύνδεση των δύο χωρών Ελλάδας και Κίνας.
H πρώτη της αλληλεπίδρασή με την τέχνη ήταν στα έξι της χρόνια όταν επισκέφθηκε με τους γονείς της τους γείτονές τους και είδε τους τοίχους του σαλονιού γεμάτους ζωγραφιές. Ενθουσιάστηκε όπως η ίδια λέει στο chinaandgreece.com. Ξεκίνησε να μαθαίνει να ζωγραφίζει μόνη της καθώς ο γείτονας της δεν ήθελε να την εκπαιδεύσει. Θυμάται ότι συχνά ζωγράφιζε με κιμωλίες στο έδαφος της αυλής. Κατάλαβε πως είχε κάποιο ταλέντο στη ζωγραφική. Επίσης, όταν ήταν στο δημοτικό, της άρεσε να σχεδιάζει cartoons εντυπωσιάζοντας τους συμμαθητές της. Η Ιωάννα είναι ένας παραδοσιακός άνθρωπος και φαίνεται ακόμα και στον τρόπο που ζωγραφίζει. Η τεχνική shuimo είναι παραδοσιακή μέθοδος συνδεδεμένη με τη Κινέζικη Φιλοσοφία. Είναι άνθρωπος που σέβεται και τιμά τις παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα. Η τεχνική που ακολουθεί είναι «Πινέλα, μαύρη μελάνη». Το αποτέλεσμα σε μαγεύει καθώς δίνει την εντύπωση πώς τα χρώματα χορεύουν πάνω στην ακουαρέλα . Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να δημιουργήσει ξανά τον ίδιο πίνακα . Η τεχνική shuimo κάνει τον κάθε πίνακα μοναδικό.
Η ζωγράφος μέσα από τις δημιουργίες της ενώνει τους δύο αρχαίους πολιτισμούς. Υπάρχουν κάποιοι πίνακες που παρόλο που δείχνουν τα ελληνικά τοπία και την ελληνική ομορφιά, χρησιμοποιούν την κινέζικη τεχνική. Τα φωτεινά χρώματα, τα λουλούδια, η φύση, η θάλασσα, ο ήλιος συμβολίζουν το πνεύμα της Ελλάδας. Κάποιοι άλλοι πίνακες είναι μέρη της Ελλάδας που έχει ταξιδέψει ακολουθώντας πάλι την ίδια τεχνική. Πιστεύει τόσο πολύ στη σύνδεση Ελλάδας-Κίνας, λέγοντας χαρακτηριστικά «Έχω ζωγραφίσει ένα πίνακα, νομίζω πως είναι στο Πόρτο Χέλι , όπου φαίνεται η θάλασσα και τα χρώματα του ελληνικού ηλιοβασιλέματος και στην άκρη ένα κορίτσι με την παραδοσιακή Κινέζικη ενδυμασία».
Οι επιρροές της Καλλιτέχνιδος οφείλονται σε πολλούς ιμπρεσιονιστές ζωγράφους όπως ο Van Gogh, o Renoir και o Gauguin. Έχουν καθαρό όραμα για τη ζωή, χρησιμοποιούν χρώματα καθώς έχουν και πνευματική ιδιοσυγκρασία. Όσον αφορά τους Κινέζους καλλιτέχνες έχει εμπνευστεί από τους Lingnan School painters όπου ακολουθούν την κινέζικη τεχνική καινοτομία συνδυασμένη με τη δυτική τεχνική. Τα μελλοντικά σχέδια της Ιωάννας είναι να έχει καλές ανταλλαγές και συνεργασίες με ελληνικούς καλλιτεχνικούς κύκλους. Επίσης θα ήθελε να κάνει εκθέσεις στη γενέτειρα της την Κίνα για να μπορέσουν να δουν και εκείνοι την σύνδεση των δύο πολιτισμών Ελλάδας-Κίνας.
Μάρθα Φουρμούζη