Chinese tourists prefer to visit Mykonos and Santorini

IMG_0698

Petros Tsang and Sotiris Skouloudis

Ο Πέτρος Τσανγκ είναι ένας από τους ελάχιστους Κινέζους που ζουν στην Ελλάδα από το 1982 και μέχρι πρόσφατα, ο μοναδικός τουριστικός πράκτορας που εξυπηρετούσε του ομοεθνείς του που επισκέπτονταν τη χώρα μας.  Σπουδάζοντας φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε Ελληνίδα. Μετά από συζητήσεις σε ποια από τις δύο χώρες θα μείνουν, αποφάσισαν να μείνουν στην Ελλάδα, καθώς «στην Κίνα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για μια Ελληνίδα». Από τότε, ο Πέτρος Τσανγκ άνοιξε το τουριστικό γραφείο «China Tours» που λειτουργεί μέχρι σήμερα.

«Όλα αυτά τα χρόνια με βοηθάει πολύ η Πρεσβεία της Κίνας. Μέχρι πρότινος, μόνο δημόσιοι λειτουργοί από την Κίνα έρχονταν στην Ελλάδα και η Πρεσβεία κανόνιζε αυτή τη συνεργασία μαζί μου.  Από το 2005 που άλλαξε η κατάσταση με τη βίζα και αναπτύχθηκε η μέση αστική τάξη στην Κίνα, έρχονται πλέον και ιδιώτες. Για αυτό το λόγο, εκτός από το China Tours, αλλά 20 περίπου τουριστικά πρακτορεία δουλεύουν με Κινέζους κάθε χρόνο», εξηγεί στο chinaandgreece.com.

Τα τελευταία χρόνια άλλωστε, η Ελλάδα τείνει να αποτελέσει έναν από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς για τους Κινέζους, για τους… προφανείς λόγους: «Στους Κινέζους αρέσει πολύ η Ελλάδα – το ελληνικό φιλότιμο, ο ήλιος, η θάλασσα, ο πολιτισμός, αλλά φυσικά και οι τιμές! Το ευρώ έχει υποτιμηθεί σε σχέση με του γιουάν – κατά 20% συγκεκριμένα- γεγονός που καθιστά πολύ φθηνότερη και προσβάσιμη την Ελλάδα. Επίσης, λατρεύουν τον καθαρό αέρα και τον μπλε ουρανό, αφού στην Κίνα αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα μόλυνσης του αέρα», εξηγεί, τονίζοντας ότι βοήθησαν πολύ οι δύο Ολυμπιάδες στις δύο χώρες ώστε να γνωριστούν καλύτερα. «Το κλίμα είναι ιδανικό εδώ. Κι η κουλτούρα φυσικά, αφού οι Κινέζοι βλέπουν πράγματα τα οποία τους είναι γνωστά από το σχολείο τους. Επίσης, πράγματα ξένα για τον δικό μας πολιτισμό –όπως η… μη κάλυψη του σώματος στις παραλίες το καλοκαίρι, είναι αρεστά και θέλουν οι Κινέζοι να τα βλέπουν»…

Η χαμηλή εγκληματικότητα της Ελλάδας, σε σχέση με άλλους προορισμούς, για ανθρώπους όπως οι Κινέζοι που κινούνται κυρίως με μετρητά, είναι άλλος ένας θετικός παράγοντας. Όπως και η απευθείας πτήση τσάρτερ που ναυλώθηκε πριν από λίγο καιρό, από τη Σαγκάη για την Αθήνα.Η εμφάνιση της Ελλάδας στον τουριστικό χάρτη των Κινέζων αντικατοπτρίζεται και από τις στατιστικές: «Στην Ελλάδα  το 2013 είχαμε 48.000 αφίξεις από την Κίνα, το 2014 68.000 και φέτος περιμένουμε αύξηση έως και 50%». Ελπιδοφόρα άνοδος, απέχει όμως αρκετά από τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει αυτό το τουριστικό ρεύμα, για διάφορους λόγους…

Ο Πέτρος Τσανγκ, με την πολυετή εμπειρία του στην τουριστική αγορά των δύο χωρών, εξηγεί: 130 εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν πλέον στο εξωτερικό. Ενδεικτικά, το Παρίσι έχει  2,5 εκατομμύρια, αριθμός που απέχει πάρα πολύ από τις αφίξεις στην Ελλάδα. Οι αιτίες;

Petros Tsang

Petros Tsang

«Στην Κίνα υπάρχουν τρία μόνο ελληνικά προξενεία σε όλη τη χώρα και είναι δύσκολες οι διαδικασίες για την έκδοση της βίζας. Θα πρέπει να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, γιατί αρκετοί Κινέζοι δεν έρχονται απλά και μόνο για να αποφύγουν την ταλαιπωρία. Επίσης, δεν υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα σε ξενοδοχεία, καθώς οι Κινέζοι, επειδή μετακινούνται αρκετά στα ταξίδια τους, συχνά θέλουν να κλείνουν για ένα ή δύο βράδια. Οι ξενοδόχοι όμως προτιμούν να κλείνουν μεγάλα πακέτα, με Ευρωπαίους κυρίως, κι έτσι μπορεί να μην είναι δυνατή για κινεζικά γκρουπ η διαμονή σε διάφορους προορισμούς». Το γεγονός επίσης ότι υπάρχει μόνο μία απευθείας πτήση το μήνα, συνηγορεί στη δυσκολία του ταξιδιού.

Ίδια, μέτρια σε σχέση με άλλες χώρες, και η εικόνα στην κτηματαγορά: στην Ελλάδα έχουν πωληθεί μόλις 198 σπίτια σε Κινέζους, ενώ στην Κύπρο, για παράδειγμα, 6.000.

«Αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να τα κοιτάξει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση, γιατί οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του τουρισμού των Κινέζων στην Ελλάδα είναι τεράστιες, αλλά εμποδίζονται λόγω… λεπτομερειών», επισημαίνει.

Τα περισσότερα τουριστικά γκρουπ από την Κίνα, διαμένουν στη χώρα μας για λίγες ημέρες, καθώς συνήθως στη συνέχεια ταξιδεύουν σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Που πάνε συνήθως; «Η Αθήνα είναι μέσα στους επιλεγμένους προορισμούς, και εδώ όμως παρατηρείται πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα, καθώς έκλεισαν πολλά ξενοδοχεία. Συνήθως εδώ μένουν για 2 μέρες. Το 90% όμως πηγαίνει στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, αν και είναι οι πιο ακριβοί προορισμοί με ελάχιστη διαθεσιμότητα. Προσπαθώ να προωθήσω άλλους προορισμούς, όμως οι τουρίστες θέλουν να πάνε ειδικά εκεί, γιατί αυτά τα νησιά είναι τα πιο διαφημισμένα», εξηγεί ο Πέτρος Τσανγκ.

«Συνήθως οι Κινέζοι πάνε σε 5-6 χώρες και μένουν για 3 μέρες εδώ. Στην Αθήνα, πηγαίνουν Ακρόπολη και Σούνιο την πρώτη μέρα και κρουαζιέρα τη δεύτερη, σε Αίγινα, Πόρο, Ύδρα. Την τρίτη μέρα στην Αργολίδα, Μυκήνες, Ναύπλιο και Επίδαυρο. Στα πιο μεγάλα ταξίδια, περιλαμβάνονται η Ολυμπία, τα Μετέωρα και οι Δελφοί. Στα νησιά, προτιμώνται η Σαντορίνη, η Μύκονος και το Ηράκλειο με κρουαζιέρα»…

Τόσο το εύρος των προορισμών, όσο φυσικά και η ποσότητα των τουριστών, μπορούν να αυξηθούν ραγδαία…