Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα και της παραμονής του στην πόλη Σιαμέν o Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας έδωσε δύο ομιλίες. H πρώτη στο «Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου» και η δεύτερη στην τελετή λήξης του «Έτους Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας». Και στις δύο ομιλίες του ο κ. Δρίτσας εστίασε στη σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας, λέγοντας πως οι Έλληνες πλοιοκτήτες διευκολύνουν το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας, ενώ συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση του ναυπηγικού της τομέα που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη χώρα αυτή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το εμπόριο και τη ναυτιλία της φίλης χώρας Κίνας. Ο ελληνόκτητος στόλος, ο οποίος αντιστοιχεί στο 15,2% της μεταφορικής ικανότητας του παγκόσμιου στόλου, κατέχει ηγετική θέση στην παροχή θαλάσσιων υπηρεσιών […] Επιπροσθέτως, οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι οι δεύτεροι σημαντικότεροι πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων. Συνολικά για το τρέχον έτος, τα κινεζικά ναυπηγεία περιλαμβάνονται στις πρώτες επιλογές των Ελλήνων εφοπλιστών, έχοντας λάβει παραγγελίες για 165 πλοία».
Όσον αφορά τη μελλοντική εξέλιξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων, ο Έλληνας υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ελληνικά λιμάνια και έθεσε ως στόχο της ελληνικής κυβέρνησης της ανάπτυξης αμοιβαίας επωφελούς σχέσης μεταξύ της ελληνικής πλοιοκτησίας και της κινεζικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Για την ακρίβεια, ο κ. Δρίτσας είπε: «Υφίσταται περιθώριο επέκτασης της συνεργασίας αυτής και σε άλλους τομείς ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, όπως στον τομέα του ναυτιλιακού εξοπλισμού […] Μπορούν να προκύψουν αμοιβαία οφέλη από την αξιοποίηση της πλούσιας τεχνογνωσίας που έχει αναπτυχθεί τόσο στην Κίνα όσο και στην Ελλάδα, η οποία διαθέτει ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα με μακρά παράδοση».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Δρίτσας δεσμεύθηκε από την κινεζική πόλη Σιαμέν ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει σύντομα τη διαδικασία κοινοβουλευτικής κύρωσης του Μνημονίου Θαλάσσιας Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ώστε επιστημονικοί, ακαδημαϊκοί και αρμόδιοι κρατικοί φορείς από τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν τη θεσμοθετημένη συνεργασία τους.