Η πρώτη επίλεκτη ομάδα από το Model Youth China, με νέους ηλικίας από 7 έως 12 ετών, βρέθηκε στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2015, για να βιώσει ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό οδοιπορικό το οποίο αποσκοπούσε στην εξοικείωση με την ιστορία, την φιλοσοφία και τον πολιτισμό της χώρας μας.
Το οδοιπορικό που επιμελήθηκε το Geo Routes για τους «μελλοντικούς ηγέτες της Κίνας», υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, τη συνεργασία του Model Youth China και του China Cultural Heritage Protection Center (ΥΠΠΟ Κίνας), συμπληρωματικά απέβλεπε στην επίτευξη ενός γόνιμου διαπολιτιστικού διαλόγου για την βαθύτερη κατανόηση της κουλτούρας των δύο λαών. Το Model Youth China αφορά σε πρόγραμμα ανάδειξης των πλέον ταλαντούχων νέων της Κίνας, οι οποίοι μελλοντικά θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας, στην διατήρηση των πολιτιστικών αξιών, στην ευημερία του έθνους, στην προώθηση της ειρήνης και της κινεζικής κουλτούρας.
Το chinaandgreece.com συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Geo Routes Cultural Institute, Γιάννη Μπαλακάκη.
Κύριε Μπαλακάκη, πότε δημιουργήθηκε το πρόγραμμα Geo Routes και γιατί να το επιλέξει κάποιος;
Το Geo Routes δημιουργήθηκε το 2010 και μπήκε σε λειτουργία το 2011. Το 2012 έγινε η επίσημη έναρξη των προγραμμάτων και παρουσιάστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών υπό την αιγίδα της UNESCO. Από τότε πιστεύω ότι έχουμε κάνει αρκετά ξεχωριστά βήματα. Όταν κάποιος ακουμπάει αυτό που λέγεται προβολή μιας χώρας, όπως εμείς που προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την άλλη Ελλάδα, μπορεί να προσκρούσει σε πολλές καταστάσεις. Έπρεπε να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη όσων μας στήριξαν, να μην είμαστε «εμπορικοί». Για αυτό έναν χρόνο μετά την παρουσίαση Geo Routes, έγινε μη κερδοσκοπικός οργανισμός για να μπορεί να διατηρεί τις αξίες με τις οποίες ξεκίνησε.
Αυτός που θα επιλέξει το Geo Routes θα ανακαλύψει τη μη γνωστή Ελλάδα, δηλαδή τα μέρη που δεν προβάλλονται τουριστικά. Θα έρθει κάποιος που τον ενδιαφέρει κάτι διαφορετικό που δεν υπάρχει στην αγορά. Θα ζήσει μια βιωματική εμπειρία, κάτι που δεν θα του προσφέρει το απλό τουριστικό πακέτο, θα μιλήσει με τους κατοίκους των περιοχών, θα δει τη ζωή μέσα από τα μάτια τους, θα δημιουργηθεί μία διάδραση που κανονικά δεν υπάρχει. Ο ταξιδιώτης θα μπορεί να αφήσει το αποτύπωμά του στον τόπο που επισκέπτεται. Είναι επώνυμος, όχι ανώνυμος σε ένα πούλμαν των 50 ατόμων, αλλά περιηγείται σε μικρά γκρουπ των 10-15 ατόμων. Το 70% των συμμετεχόντων στα προγράμματά μας είναι αλλοδαποί. Πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι τα όποια κέρδη προκύπτουν επαναπροωθούνται σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Πώς προέκυψε το μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας;
Ήμασταν ο πρώτος μη κρατικός φορέας που σύνηψε μνημόνιο συνεργασίας με την Κίνα, το 2012. Αυτό δεν είχε ξαναγίνει με τη συγκεκριμένη χώρα. Πρόκειται για ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα με το Κέντρο Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας. Για εμάς ήταν πολύ τιμητικό, ότι ένας κινέζικος κρατικός φορέας ήθελε να συνδεθεί τόσο στενά με έναν μη κρατικό οργανισμό όπως εμείς.
Αυτό το γεγονός αποκτάει ιδιαίτερη αξία, επειδή όπως γνωρίζετε η Κίνα είναι πολύ ιδιότυπη στην τρόπο λειτουργίας της. Χρειάζεται πολύς χρόνος προκειμένου να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη και να δημιουργηθεί ο σεβασμός, ώστε να υπάρχουν προσδοκίες για ωφέλιμες συνεργασίες. Για εμάς, αυτό το μνημόνιο ήρθε σε λειτουργία το 2015 – χρειάστηκαν δηλαδή 3 χρόνια από την υπογραφή του, και είχαμε να περάσουμε από πολλά στάδια προκειμένου να καλλιεργηθεί αυτή η σχέση και να ευοδώσει, ώστε να πραγματοποιηθεί η φιλοξενία και ξενάγηση των Κινέζων μαθητών, τον Φεβρουάριου του 2015.
Μιλήστε μας για τη φιλοξενία και την ξενάγηση των Κινέζων μαθητών. Πώς προέκυψε; Ποιες εμπειρίες αποκομίσατε εσείς από αυτούς αλλά και αυτοί από τη χώρα μας;
Επρόκειτο για έναν εθνικό διαγωνισμό της Κίνας, από τον οποίο προέκυψαν 30 ταλαντούχα παιδιά στον χώρο της τέχνης, που κέρδισαν αυτό το ταξίδι, με σκοπό να έρθουν σε επαφή με άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς. Φυσικά επελέγη η Ελλάδα λόγω της σχέσης του Geo Routes με τον συγκεκριμένο φορέα. Κατά κάποιον τρόπο μας θεωρούν τον συνεργάτη τους όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.
Ήταν μια εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία για όλους μας. Ήταν συγκινητικό, το να έχεις απέναντί σου παιδιά ηλικίας 7-12 ετών, τα οποία πέρασαν από συγκεκριμένες διαδικασίες που διακρίθηκαν και επελέγησαν με πολύ αυστηρά κριτήρια και ανταγωνισμό, με έπαθλο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.
Τα παιδιά συμπεριφέρονταν σαν να ήταν ενήλικες! Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους επέδειξαν εξαιρετικό ζήλο για να μάθουν όλα όσα τους προσφέραμε – ήταν πραγματικά «σφουγγάρια» σε ότι τους δείχναμε. Κι εμείς από την πλευρά μας συμπεριφερθήκαμε σε αυτά τα παιδιά σαν ήταν… διπλωματικό σώμα! Προσπαθήσαμε να τους δώσουμε τόσα όσα ενδεχομένως δεν θα δίναμε σε ενηλίκους. Αυτό ήταν κάτι που εκτιμήθηκε πολύ από τα παιδιά.
Η διαδρομή του ταξιδιού τους ξεκίνησε από την Αρχαία Νεμέα και συνεχίσαμε στο Ναύπλιο, τη Δημητσάνα, την Ολυμπία, τους Δελφούς και ολοκληρώθηκε στην Αθήνα. Η κορωνίδα όλων ήταν μια παράσταση που έγινε στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα, όπου σε μια ολόκληρη μέρα έγιναν κοινές εκδηλώσεις ζωγραφικής για τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων και τους Κινέζους, ενώ στο τέλος πραγματοποιήθηκε μεικτή παράσταση μεταξύ των μαθητών.
Επρόκειτο για μια συγκλονιστική εμπειρία – το επιστέγασμα του διαπολιτισμικού διαλόγου! Αυτό που ζήσαμε ήταν πολύ έντονα συναισθηματικό. Σε παιδιά αυτής της ηλικίας διαπιστώνει κανείς τις μεγάλες αξίες που υπάρχουν σε αυτόν τον λαό και αυτά τα παιδιά ήταν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κίνας – από τον τρόπο που μιλούσαν, που παρακολουθούσαν, που σέβονταν τα πάντα.
Ποιο είναι το «ενέχυρο» που δημιουργείται μετά από αυτή την ξενάγηση και ποιες προοπτικές ανοίγονται για αντίστοιχες ενέργειες στο μέλλον;
Τα παιδιά μας άφησαν υπόσχεση ότι θα επιστρέψουν! Μας είπαν ότι αυτό το ταξίδι που βίωσαν ήταν το καλύτερο ταξίδι ζωής για αυτούς. Σημειώστε ότι μαζί τους ήρθαν ελάχιστοι γονείς. Τον Ιούλιο σε μια αντίστοιχη εκδήλωση θα μας επισκεφτούν και θα φιλοξενήσουμε 100 παιδιά. Θα οργανώσουμε μεγάλες παραστάσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εδώ. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν είναι ακόμη υπό σχεδιασμό, ενώ είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτισμούς της Κίνας. Όλη η ομάδα του Geo Routes είναι απόλυτα προσαρμοσμένη σε αυτή την επίσκεψη.
Από την πλευρά μας, έχουμε στο μυαλό μας και το σχεδιασμό του αντίστοιχου πολιτιστικού οδοιπορικού Ελλήνων μαθητών στην Κίνα. Το κοινό ζητούμενο και ο κοινός τόπος είναι όχι μόνο το σήμερα, αλλά και το αύριο. Ποιος είναι αυτός ο κοινός μας τόπος με την Κίνα; Κυρίως ο «βαρύς» πολιτισμός. Και οι δύο λαοί έχουν υπάρξει στη ροή της ιστορίας τους μέρη τεραστίων αυτοκρατοριών, που επηρέασαν θετικά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αυτά τα στοιχεία είναι κομβικής σημασίας, αλλά δεν είναι τα μόνα που δένουν αυτή τη σχέση όμως. Υπάρχει και το εμπόριο – του σήμερα και του παρελθόντος.
Από τα ταξίδια μου στην Κίνα, διαπιστώνω ότι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η καλλιέργεια αυτής της σχέσης αλλά και η γνωριμία με αυτή τη χώρα. Κι αυτό διότι είναι εντελώς διαφορετικές οι παραστάσεις που ζει ο επισκέπτης και εκεί και εδώ. Η ίδια έκπληξη και συμπάθεια που θα νιώσει ένας Κινέζος σε ένα χωριό εδώ, είναι η ίδια που θα νιώσει κι ένας Έλληνας σε ένα αντίστοιχο σημείο εκεί. Η μορφολογία της χώρας τους είναι τεράστια και πολύ επιβλητική σε σχέση με τα δικά μας τοπία και αξίζει να το ζήσει αυτό κανείς. Μεγάλη διαφορά υπάρχει και στη θάλασσα εδώ και εκεί – φυσικά οι δικές μας είναι ασύγκριτες!