Διεθνής συμπαραγωγή για τη σύνδεση Ελλάδας-Κίνας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

pappaskostas

Κώστας Παππάς

Ο Κώστας Παππάς, σκηνογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής σε πολλές διεθνείς παραγωγές, κατοικεί τα τελευταία δύο χρόνια στη Σαγκάη, αφού η ευκαιρία που του δόθηκε να συνεργαστεί στην κατασκευή του ελληνικού περιπτέρου για την Παγκόσμια Έκθεση της Σαγκάης, τον κράτησε σε μια πόλη όπου «τα πάντα μπορούν να συμβούν». «Βλέπω τη ζωή μου εκεί όπως την έβλεπα το 1980 στη Νέα Υόρκη όπου σπούδαζα μηχανολογία. Βρίσκομαι σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του κόσμου, όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν. Γνωριμίες με ενδιαφέρον κόσμο, τεράστιες προοπτικές για δουλειές και λόγω του ότι υπάρχει μια οικονομική ευημερία, ο κόσμος είναι πολύ ανοιχτός σε ιδέες, σε συνεργασίες», περιγράφει στο chinaandgreece.com.

Ο γνωστός σκηνογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής, ήδη έχει βάλει την υπογραφή του σε μια μεγάλη σινοαμερικανική συμπαραγωγή, που θα προβληθεί τον Μάρτιο στις μεγάλες οθόνες, την ταινία «Beijing-New York». Πρόκειται για ένα ερωτικό δράμα που παράλληλα αναφέρεται στο κυνήγι του «αμερικάνου ονείρου» από Κινέζους, όπου τελικά το κατακτούν όχι στην Αμερική, αλλά στην Κίνα. «Βρισκόμενος σε τέτοιους τόπους, κι αν είσαι ανοιχτός κι εσύ ο ίδιος, μπορούν να σου συμβούν πάρα πολλά πράγματα. Τέτοια πρόταση δεν είχα ποτέ στην Ελλάδα», διευκρινίζει.

Ευρισκόμενος στη Σαγκάη, ο Κώστας Παππάς διέγνωσε την αταλάντευτη, αν και όχι εμφανώς κατανοητή, ισχυρή σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας που τον οδήγησε να εμπνευστεί τη δημιουργία μιας σειράς ντοκιμαντέρ με θέμα τη σύνδεση των δύο σημαντικότερων πολιτισμών. Μια ιδέα, που προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κίνα, με τα αρμόδια υπουργεία και τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα να τη στηρίζουν, πλην όμως η πολιτική κατάσταση στη χώρα μας, έχει καθυστερήσει απογοητευτικά την έναρξη των εργασιών.

«Πρόκειται για μια σειρά από ντοκιμαντέρ, στα οποία βλέπουμε ομοιότητες και παραλληλισμούς των δύο χωρών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Είναι ένα οδοιπορικό δύο νεαρών, μιας Ελληνίδας κι ενός Κινέζου. Κι οι δύο μιλάνε τη γλώσσα του άλλου, ελληνικά ή κινέζικα, αλλά η βασική γλώσσα θα είναι τα αγγλικά, γιατί με ενδιαφέρει το project να έχει απήχηση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό στον κόσμο για να γνωρίσει ότι αυτοί οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί, που ποτέ δεν βρέθηκαν μαζί, έχουν τόσα πολλά κοινά.

Τα 13 επεισόδια, γυρισμένα και στις δύο χώρες, είναι αφιερωμένα το κάθε ένα σε μια συγκεκριμένη θεματική ενότητα. Ένα επεισόδιο θα αφορά τις εμβληματικές μορφές της φιλολογίας και φιλοσοφίας,  τον Ν. Καζαντζάκη και τον Xian Lu.  Θα υπάρχουν βέβαια και πιο καθημερινά θέματα όπως η αρχέγονη σχέση των δύο λαών με τα βότανα στην παραδοσιακή και σύγχρονη ιατρική και φαρμακολογία, ή όπως το τσάι και ο καφές, συγκρίνοντας και παραλληλίζοντας τις καθημερινές συνήθειες, μπαίνοντας στη ζωή των ανθρώπων.

Chinese OdysseyΌποιος είδε και μελέτησε το σχέδιο μας ενθουσιάστηκε και το στήριξαν όλοι με απίστευτο ενθουσιασμό. Είχε τεράστια απήχηση, όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Κίνα, αλλά και στις ΗΠΑ, από τα ελληνοαμερικάνικα λόμπι», περιγράφει ο Κώστας Παππάς.

Δυστυχώς όμως, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα έχει βάλει ένα μεγάλο «στοπ» στην υλοποίηση του project σε όλες τις μεριές.

«Τη στιγμή που είχαμε τελειώσει τις επαφές μας και είχαμε εξασφαλίσει τη στήριξη από τα αρμόδια υπουργεία, και έχοντας φτάσει στη διαδικασία να έλθει σε επαφή η ΕΡΤ με το CCTV ώστε να συζητηθούν οι προοπτικές για συμπαραγωγή, εκείνη την προγραμματισμένη ημέρα του ραντεβού δυστυχώς κλείνει η ΕΡΤ, οπότε όλη η προεργασία ξαφνικά ακυρώθηκε. Παρ’ όλα αυτά συνεχίσαμε την προσπάθεια με το OTE TV και με το νέο φορέα την ΝΕΡΙΤ, από όπου επίσης έγινε δεκτό με ενθουσιασμό. Ειδικά το υπουργείο Τουρισμού έδωσε πολύ μεγάλη βοήθεια. Την ίδια θετική εικόνα είχαμε και στην Κίνα. Σήμερα, ερχόμαστε σε μια εποχή που αλλάζει η κυβέρνηση και δυστυχώς στη χώρα μας αυτό σημαίνει ότι πάλι οποιεσδήποτε συνομιλίες αφορούν την έγκριση κρατικών φορέων, θα πρέπει να γίνουν εκ νέου. Αυτό δημιουργεί θέματα με την κινεζική πλευρά, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν αυτά τα προβλήματα και δεν είναι πρόθυμοι να τα καταλάβουν. Αυτό μας φέρνει σε μια διαδικασία πάλι υπομονής και επιμονής –την οποία δεν ξέρω αν την έχω πια. Θα δείξει», αναφέρει σκεπτικός.

Η ζωή στην Κίνα

Ο Κώστας Παππάς απολαμβάνει την εμπειρία της ζωής σε μια μεγαλούπολη, η οποία όμως δεν είναι χωρίς… κάποια προβλήματα: «Καθημερινά αντιμετωπίζω ζητήματα στην επικοινωνία. Από τη σχέση μου με το μεσίτη που νοικιάζω το διαμέρισμα, μέχρι την οποιαδήποτε συνεργασία. Αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα, είναι ένας διαφορετικός τρόπος ζωής. Υπάρχει όμως μια κοινή συνισταμένη. Είναι ένας λαός που αγωνίζεται για να ανεβάσει το επίπεδο ζωής του και για αυτό επιζητούν τη σχέση και τις συνεργασίες με όλο τον δυτικό κόσμο – αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο, γιατί δεν αλλάζει εύκολα ο τρόπος που σκέφτονται, ο τρόπος που δημιουργούνε σχέσεις. Δύσκολα θα κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους και θα σε βάλουν στην καθημερινότητα της ζωής τους, όπως δύσκολα αντίστοιχα θα έμπαιναν κι αυτοί στη δική μας. Από την άλλη, για αυτό η κοινωνία τους είναι τόσο δεμένη. Όμως οι Chinese Odysseyάνθρωποι που έχουν ταξιδέψει περισσότερο είναι πιο ανοιχτοί σε νέα ερεθίσματα και μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα σε νέες κουλτούρες. Και είναι αυτό ακριβώς το πνεύμα που συναντώ στη Σαγκάη που την κάνει μια συναρπαστική πόλη για να ζει κανείς. Όμως και στην επαρχία της Κίνας συναντά κανείς αγνούς και πολύ ζεστούς ανθρώπους που έχουν όλη τη καλή διάθεση να σε προσεγγίσουν και να γνωρίσουν καλύτερα τον νέο και αξιοπερίεργο επισκέπτη».

Όσον αφορά στο μέλλον του; «Τα σχέδια μου με την Κίνα συνεχίζονται και σε άλλα επίπεδα. Συζητάω για μια νέα αμερικανο-κινεζική παραγωγή που σχεδιάζεται στο Χονγκ Κονγκ. Είναι ένα κομμάτι της ζωής μου που θέλω να το διατηρήσω γιατί θέλω να βρίσκομαι σε αυτό το κομμάτι του κόσμου που τα πάντα μπορούν να συμβούν».

Σωτήρης Σκουλούδης