Η σύνοδος του Βελιγραδίου και η Κίνα

bg2Η πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, φιλοξενεί από σήμερα ως την Τετάρτη τη σύνοδο των χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης με την Κίνα. Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη φορά που ένας Κινέζος πρωθυπουργός – ο Λι Κετσιάνγκ – θα επισκεφθεί τη Σερβία ύστερα από περίπου τρεις δεκαετίες και συγκεκριμένα από το 1986.

Είναι η τρ’ιτη φορά που πραγματοποιείται μία τέτοια σύνοδος όπως αυτή στο Βελιγράδι. Οι προηγούμενες είχαν λάβει χώρα στη Βαρσοβία και το Βουκουρέστι. Συνολικά δεκαπέντε ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν μαζί με τη Σερβία και την Κίνα, στις οποίες ανήκουν τα ευρωπαϊκά κράτη που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, η πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, Βουλγαρία και η Ρουμανία. Βασικό θέμα συζήτησης στο Βελιγράδι θα είναι η βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας, με δεδομένη την ύπαρξη μεγάλων ευκαιριών. Στην πρωτεύουσα της Σερβίας αναμένεται να βρεθούν περίπου 2000 προσκεκλημένοι από τον πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι ιδιαίτερα αρεστή στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν βλέπει με καλό μάτι την προσπάθεια της Κίνας να διεισδύσει στα Βαλκάνια και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από μόνη της και χωρίς προηγούμενη επίσημη συγκατάθεση των Βρυξελλών. Η σύνοδος που διοργανώνει ουσιαστικά το Πεκίνο και στην οποία συμμετέχουν 16 ευρωπαϊκές χώρες, με άλλα λόγια, θεωρείται ότι κατά κάποιο τρόπο αγνοεί το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας τους. Δεν είναι τυχαίο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί αρκετά συχνά να εμποδίσει κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη είτε με σκοπό την προστασία ευρωπαϊκών εταιρειών είτε για πολιτικούς λόγους. Το Πεκίνο, ωστόσο, από την πλευρά του, κινείται μεθοδικά σεβόμενο μεν τον τρόπο σκέψης των Βρυξελλών αλλά προχωρώντας διμερώς με τις χώρες που το επιθυμούν.

Το ενδιαφέρον της Κίνας για τα Βαλκάνια και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη σχετίζεται με την επιθυμία του να χρηματοδοτήσει διάφορα έργα. Το ποσό που η χώρα είναι διατεθειμένη να επενδύσει ανέρχεται περίπου σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια. Στη Σερβία, για παράδειγμα, το Πεκίνο κατασκευάζει μία γέφυρα στο Δούναβη η οποία θα συνδέει το Ζεμούν με τη Μπόρτσα και θα παραδοθεί στην κυκλοφορία στα τέλη του έτους και θα εγκαινιαστεί κατά τη διάρκεια της συνόδου του Βελιγραδίου. Ειδικότερα, η κατασκευή της γέφυρας, που χρηματοδοτείται κυρίως από δάνειο που χορήγησε η κινέζικη Exim Bank, θα έχει μήκος 1482 μέτρα, πλάτος 29 μέτρα και ύψος 22,8 μέτρα, έχοντας έξι λωρίδες κίνησης οχημάτων και διαδρόμους για τη διέλευση πεζών και ποδηλάτων.

Ξεκινώντας από τον Πειραιά

Η πολιτική της Κίνας στα Βαλκάνια και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη πρέπει κατά μείζονα λόγο να συνδέεται με τις επενδύσεις της στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, η δραστηριοποίηση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία έχει ενισχύεται με την πρόσφατη έκκριση της συμφωνίας της με τον ΟΛΠ για μια νέα επένδυση ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ, ανοίγει το δρόμο για τα εξαγωγικά σχέδια του Πεκίνου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και αυτό γιατί το λιμάνι του Πειραιά μετατρέπεται σε κεντρική πύλη του ασιατικού  – και όχι μόνον – εμπορίου ενώ αναμένεται αύξηση 30% στη μεταφορά containers στη Μεσόγειο.

Ξεκινώντας, λοιπόν, από τον Πειραιά η Κίνα σκοπεύει να χρηματοδοτήσει πολλά έργα στα Βαλκάνια στις χώρες τις Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για να μπορέσει να βελτιώσει τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, χρησιμοποιώντας την εμπειρία της από άλλες ξένες χώρες όπως για παράδειγμα η Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχυθούν οι εισαγωγές στην Ευρώπη – μέσω Πειραιά – σε σχέση με την εναλλακτική οδό του Γιβραλτάρ προς τα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης. Στα σχέδια βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η προώθηση της ταχείας σιδηροδρομικής σύνδεσης Σερβίας-Ουγγαρίας.

Κινεζικές Επενδύσεις

Βουλγαρία: $120 εκατ.

Βοσνία: $ 400 εκατ.

Ελλάδα: $5,5 δις

Μαυροβούνιο: $1,1 δις

Ουγγαρία: $4,6 δις

Πολωνία: $1,6 δις

Ρουμανία: $1,8 δις

Σερβία: $2,48 δις

FYROM: $400 εκατ.