Μια σημαντική εξέλιξη που σηματοδοτεί την ευκολότερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά για τους Έλληνες παραγωγούς και επιχειρηματίες στο κλάδο των τροφίμων και όχι μόνο. Πρόκειται για τη δημιουργία των CIMF (China Import Food Mall), των εμπορικών κέντρων που βρίσκονται στο στάδιο της δημιουργίας σε κεντρικές κινεζικές πόλεις και προσφέρονται για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών ως μόνιμα εκθεσιακά κέντρα. Απευθύνονται τόσο στους Κινέζους καταναλωτές (λιανεμπόριο) όσο και στο χονδρεμπόριο.
Το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο ως αρμόδιος θεσμικός φορέας για την ανάπτυξη της ελληνοκινεζικής επιχειρηματικής συνεργασίας έχει θέσει υπό την αιγίδα του το CIMF και την εκπροσώπηση της εν λόγω δράσης έχουν αναλάβει για την Ελλάδα και τα ελληνικά προϊόντα οι εταιρείες – μέλη του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου «Διέξοδος Τεχνική» και «Sinotrading & Οperations».
Το νέο αυτό πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε αίθουσα της Αθήνας, από τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του CIMF κ. Jay Zhang, στο ελληνικό κοινό που γέμισε ασφυκτικά το χώρο, οι ευκαιρίες που διανοίγονται για τους Έλληνες παραγωγούς και εμπόρους, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος να αποκτήσουν μόνιμη και διαρκή πρόσβαση στην κινέζικη αγορά. «Το σωστό μάρκετινγκ αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία στην κινεζική αγορά, ενώ παράλληλα υπάρχει ένα τεράστιο κενό μεταξύ των εισαγωγέων και των παραγωγών. Με το CIFM, ανοίγουμε μια πόρτα για την άμεση διείσδυση στην αγορά αυτή», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου, ο Jay Zhang.
Όπως εξήγησε ο Κωνσταντίνος Κορνιωτάκης, Kωνσταντίνος Κορνιωτάκης, Γενικός Γραμματέας του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου και Συνιδιοκτήτης της Διέξοδος Τεχνική και της Sinotrading & Operations, που εκπροσωπεί το σχέδιο στη χώρα μας, πρόκειται για το πρώτο εμπορικό κέντρο, κόστους κατασκευής 205 εκατομμυρίων ευρώ και 480 τετραγωνικών μέτρων, που δημιουργείται στην πόλη Haining. Οι Έλληνες παραγωγοί που θα τοποθετήσουν τα προϊόντα τους εκεί, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, θα πληρώνουν περίπου 320 ευρώ το μήνα ως ενοίκιο και φυσικά θα επωφελούνται των κερδών από τις πωλήσεις, τόσο στην χονδρική όσο στη λιανική. Το 70% άλλωστε των δραστηριοτήτων σε αυτά τα Mall είναι το εμπόριο και το υπόλοιπο 30% η έκθεση των προϊόντων.
Ο Ηρακλής Ιερωνυμάκης, σύμβουλος στην «Διέξοδος Τεχνική», με εμπειρία δεκαετιών στις ελληνοκινεζικές σχέσεις, τόνισε ότι πρόκειται για κάτι νέο και πρωτόγνωρο που μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ τις εξαγωγές, κάμπτοντας ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που είναι η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
«Πρόκειται για μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να τοποθετηθούν τα ελληνικά προϊόντα στα ράφια των κινεζικών Malls, να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό και να πουληθούν με το χαμηλότερο οικονομικό ρίσκο, με προστιθέμενη αξία αλλά και με πολλά κίνητρα προς τις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να συμμετέχουν», σχολίασε σχετικά η Σταματίνα Μάρκου, εκπρόσωπος επικοινωνίας του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου και πρόσθεσε: «Ο μόνος ανταγωνισμός των προϊόντων μας είμαστε εμείς και τώρα βρήκαμε μια «τρύπα» για τη σωστή τους προώθηση. Όλοι διαμαρτύρονται για τη δυσκολία διείσδυσης στην κινεζική αγορά, οπότε αυτή είναι η ευκαιρία».
Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν κι απεύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος του Ελληνοκινέζικου Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Γιαννίδης και εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών και Παραγωγικότητας, οι οποίοι τόνισαν τη σπουδαιότητα αυτής της προσπάθειας, το τεράστιο περιθώριο συνεργασίας που υπάρχει με την Κίνα αλλά και την αρωγή που θα προσφέρει η Πολιτεία σε όλες αυτές τις ενέργειες προώθησης των ελληνικών προϊόντων στην υποσχόμενη αγορά.
Σωτήρης Σκουλούδης