Ο Χρυσός Οδηγός ανοίγει την «πύλη» των Κινέζων για την Ελλάδα

Dionisis Papadionisiou and Johny Zhu

Dionisis Papadionisiou and Johny Zhu

Για τη συνεργασία του Χρυσού Οδηγού με την κινέζικη μηχανή αναζήτησης Baidu, μίλησε στο chinaandgreece.com o Διονύσης Παπαδιονυσίου, Διευθυντής Στρατηγικής και Marketing του Χρυσού Οδηγού, καθώς και για τις προοπτικές που διανοίγονται για τη συνεργασία των ελληνικών επιχειρήσεων με την κινεζική πλευρά.

Για ποιο λόγο επέλεξε ο «Χρυσός Οδηγός» να συνεργαστεί με την Baidu; Που βασίζεται αυτή η συνεργασία;

Όραμα μας στον Χρυσό Οδηγό είναι να φέρνουμε πελάτες στους πελάτες μας. Στα 42 έτη λειτουργίας ο στόχος αυτός παραμένει διαχρονικός. Στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε ο Χρυσός Οδηγός πιστός στο όραμα του συνεχίζει και προσφέρει στους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις αποτελεσματικές λύσεις παρουσίας και προβολής στο ψηφιακό περιβάλλον.H Baidu είναι η κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης στην Κίνα με περισσότερους από 500 εκατομμύρια χρήστες που καθημερινά πραγματοποιούν 6 δισεκατομμύρια αναζητήσεις. Κυρίαρχοι τομείς ενδιαφέροντος αποτελούν οι κλάδοι του τουρισμού, του αυτοκινήτου, της κινητής τηλεφωνίας, των καλλυντικών, του σπιτιού και άλλοι. Μόλις το 42% του πληθυσμού της Κίνας είναι συνδεδεμένο στο internet ενώ το 33,8% των Κινέζων αγοράζουν online.

Από έρευνα που διενεργήσαμε στην Ελλάδα προέκυψε ότι από τον κλάδο του Τουρισμού, το 52% των επιχειρήσεων επιθυμεί να προσελκύσει πελάτες από την Κίνα και το 42% από τις τουριστικές επιχειρήσεις που ήδη  δραστηριοποιούνται, προγραμματίζουν και σχεδιάζουν ενέργειες για να αυξήσουν τους πελάτες τους από την συγκεκριμένη αγορά. Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα της έρευνας και από τις εξαγωγικές Ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι εμφανές λοιπόν τόσο το μέγεθος όσο και η δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς η οποία αποτελεί περιοχή σημαντικότατου ενδιαφέροντος των Ελληνικών Επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη σημαντικές συνεργασίες στην συγκεκριμένη αγορά.

Ποιες προοπτικές διανοίγονται για την προβολή της Ελλάδας στην Κίνα, μέσω αυτής της πλατφόρμας αναζήτησης και πώς συνεισφέρει σε αυτό ο “Χρυσός Οδηγός”; Αυτές οι προοπτικές αφορούν μόνο στην τουριστική διείσδυση ή και σε άλλους τομείς της οικονομίας;

Οι υπηρεσίες της Baidu είναι προσιτές και μπορούν να στηρίξουν διαφορετικές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ο Κινέζος τουρίστας πριν έρθει στην Ελλάδα πραγματοποιεί αναζητήσεις στην Baidu και συγκεκριμένα σε ποιο ξενοδοχείο θα μείνει, ποια μέρη θα επισκεφτεί, ποια αξιοθέατα θα δει, σε ποια εστιατόρια θα φάει και γενικά είναι αρκετά προετοιμασμένος για το πώς θα κινηθεί κατά την διάρκεια της επίσκεψής του. Στην ίδια κατεύθυνση, ο κινέζος επιχειρηματίας και καταναλωτής μπορεί να αναζητήσει στην Baidu για συνεργασία Ελληνικές επιχειρήσεις και προϊόντα, όπως τα αγροτικά προϊόντα, υλικά δόμησης, ενδύματα και υποδήματα και real estate, μεταξύ των άλλων. Είναι σημαντικό λοιπόν για τις Ελληνικές επιχειρήσεις η Online παρουσία τους στην Baidu καθώς μπορούν να  απευθυνθούν σε ένα μεγάλο κοινό με αυξανόμενο βιοτικό και οικονομικό επίπεδο.

Από τα στοιχεία που έχετε διαθέσιμα, πόσες αναζητήσεις και σε ποιες θεματικές συγκεκριμένα πραγματοποιούνται από την Κίνα, μέσω του Baidu, που αφορούν στη χώρα μας;

Περίπου 1 στους 2 internet χρήστες στην Κίνα  πραγματοποιούν έρευνα αγοράς στο internet πριν αγοράσουν οnline, καθώς πρόκειται για ένα κοινό εξοικειωμένο με το internet. Αυτό σημαίνει ότι η παρουσία του κατάλληλου περιεχομένου (content) στην μηχανή αναζήτησης Baidu αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής για τους χρήστες. Στο κλάδο του τουρισμού οι Κινέζοι τουρίστες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, οι οποίοι έχουν ήδη ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ετησίως, αναζητούν πληροφορίες από την Baidu, προκειμένου να αποφασίσουν σε ποια χώρα θα ταξιδέψουν, ποιο ξενοδοχείο θα επιλέξουν, ποια μέρη θα επισκεφτούν κ.ο.κ. Ενδεικτικά το 2014 πραγματοποιήθηκαν στην Baidu 7.000.000 αναζητήσεις για τον Ελληνικό τουρισμό αναζητώντας πληροφορίες για δημοφιλείς προορισμούς ενώ ένας Κινέζος τουρίστας πριν την αναχώρησή του αναζήτησε 25 φορές πληροφορίες για τον προορισμό του πριν τον επισκεφτεί.

Άρα, το περιεχόμενο ενός ελληνικού site στα Κινεζικά, η κατάλληλη πληροφόρηση του Κινέζου χρήστη στα θέματα που αναζητά αποτελεί σημαντικό κριτήριο στην τελική επιλογή και σε αυτό πρέπει όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις να δώσουν έμφαση. Είναι αυτό που αποκαλούμε εμείς τους συνεργάτες μας «China Ready» επιχειρήσεις.

Σωτήρης Σκουλούδης