«Οι Κινέζοι κάνουν παγκοσμίως από την πιο ακριβή και την πιο μεγάλη σε αριθμό έρευνα, με οργανωμένα πειράματα, ακριβές και σύγχρονες τεχνικές» λέει η Κωνσταντίνα Θεοδωράτου, πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Ιατρικού Βελονισμού (ICMART) και του Επιστημονικού Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας. Είναι η πρώτη Ελληνίδα γιατρός που μετεκπαιδεύτηκε και έκανε μεταπτυχιακό στον βελονισμό στην Κίνα.
«Το 1993 σε κοιτούσαν παράξενα όταν έλεγες ότι θα πας να σπουδάσεις στην Κίνα. Ήμουν η μόνη Ελληνίδα στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Τιαντζίν. Το πρώτο μου συναίσθημα εκεί, ήταν ένας βαθύς σεβασμός για τους ανθρώπους και την επιστήμη» λέει η ίδια στο chinaandgreece. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στη Γενική Ιατρική, είχε ξεκινήσει να μαθαίνει κινέζικα στον Σύλλογο Φιλίας Ελλάδας- Κίνας. Με υποτροφία του Υπουργείου Παιδείας έφυγε στην Κίνα, για σπουδες βελονισμού στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Βελονισμού της Τιαντζίν. Στη συνέχεια, μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου με ειδικότητα στον βελονισμό και έκανε Master στο Πανεπιστήμιο της Καντόνας στην Guangzhou. Από το 1996, έχει το δικό της ιατρείο βελονισμού στον Άλιμο.
«Σχεδόν κάθε χρόνο πηγαίνω στην Κίνα γιατί συμμετέχω σε ερευνητικά προγράμματα και συνέδρια. Συμπαθώ πολύ και θαυμάζω τους Κινέζους, οι οποίοι πάντα είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν». Όπως λέει, «ως φοιτήτρια στην Κίνα, ενθουσιάστηκα με τα πάντα. Και με την κουλτούρα και με την ποιότητα της επιστήμης». Θυμάται τα προνόμια που της εξασφάλιζε το κράτος όταν σπούδαζε στην Κίνα. «Ο φοιτητής έπαιρνε έξτρα χρήματα όχι μόνο για τα καθημερινά έξοδα αλλά και για να αγοράσει ποδήλατο», λέει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωράτου «σήμερα η Κίνα είναι ακόμα δημοφιλής προορισμός για σπουδές γιατί υπάρχουν Πανεπιστήμια που είναι καθαρά αγγλόφωνα. Στις ανώτερες βαθμίδες της Ιατρικής, είναι πιο δύσκολο να αποφοιτήσεις, γιατί υπάρχουν συνεχόμενες εξετάσεις και χρειάζεται την έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας αλλά ακόμα και από το υπουργείο Υγείας».
Αλεξάνδρα Τζαβέλλα