Τα παιδιά τους στο εξωτερικό για σπουδές στέλνουν Έλληνες και Κινέζοι γονείς

studentsΣτο εξωτερικό αναζητούν τις καλύτερες ευκαιρίες για την εκπαίδευσή τους στα ανώτατα ιδρύματα, μεγάλο ποσοστό Ελλήνων και Κινέζων, εφόσον έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το μεγάλο κόστος τόσο των διδάκτρων και της διαμονής σε κάποια ξένη χώρα. Συγκεκριμένα, το ποσοστό και στις δύο χώρες των νέων που προτιμούν την αλλοδαπή για την εκπαίδευσή τους είναι πολύ υψηλότερο από τα αντίστοιχα άλλων χωρών και μάλιστα συντριπτικό στις περιπτώσεις των πιο πλούσιων οικογενειών.

Στην Ελλάδα, παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό των ανώτερων και ανώτατων ιδρυμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό, αρκετοί εύποροι – και όχι μόνον γονείς – επενδύουν στη μόρφωση των παιδιών τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, δεδομένου και του γεγονότος ότι η είσοδός τους στα εγχώρια ιδρύματα γίνεται μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων.  Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, το 5,8% των νέων μεταναστεύουν για την εκπαίδευσή τους, ένα ποσοστό αρκετά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (3,6%), που κατατάσσει την Ελλάδα στην 6η θέση με βάση το ποσοστό των φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Οι Έλληνες προτιμούν την Ευρώπη για τις σπουδές τους, αφού τον μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων φοιτητών προσελκύει η Μεγάλη Βρετανία (34,8%) και ακολουθεί η Γερμανία με 14,7%, ενώ μόλις το 4,8% έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις σπουδές τους στις ΗΠΑ.

Πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, τα ποσοστά εκπαιδευτικής μετανάστευσης για τους Έλληνες ήταν περίπου τα διπλάσια: Το 2006, 51.138 σπούδαζαν στο εξωτερικό, ενώ το 2013 ο αριθμός δεν ξεπερνούσε τις 22.000, αρκετά υψηλός, όμως ,και πάλι και ενδεικτικός της τάσης πολλών ελληνικών οικογενειών, ακόμα κι αν δεν υπάρχει η δυνατότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης απηύθηνε πρόσφατα σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λοβέρδο σχετικά με την αδυναμία πολλών Ελλήνων φοιτητών να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής και πρότεινε μεθόδους ανακούφισης των οικογενειών αυτών, όπως με τη μεταγραφή τους στο εσωτερικό.

 Παρόλο που αρκετοί Έλληνες πλέον επιδιώκουν να παραμείνουν για εργασία στη χώρα σπουδών τους, σημαντικός είναι ο αριθμός όσων επιστρέφουν, σύμφωνα με την έρευνα του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), στον οποίο έγιναν 20.126 αιτήσεις αναγνώρισης τίτλων σπουδών, από το 2010 μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά την Κίνα, η συντριπτική πλειονότητα των πλουσιότερων ανθρώπων της χώρας επιθυμούν να στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό για εκπαίδευση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι πρώτες επιλογές τους, σύμφωνα με την έρευνα για την εκπαίδευση του περιοδικού Hurun. Η έρευνα αναφέρει ότι περίπου το 80% των πλουσίων της χώρας εμπιστεύονται τα πανεπιστήμια του εξωτερικού με το ποσοστό αυτό να είναι το υψηλότερο στον κόσμο. Αντίθετα, η Ιαπωνία έχει λιγότερο από  1% και η Γερμανία λιγότερο από 10% αντίστοιχα που έχουν ανάλογα σχέδια.

Σωτήρης Σκουλούδης